Introduktion
Jag tycker det är underligt hur jag kan bli ledsen över att se en död duva på gatan medan jag inte blir särskilt berörd över att se nyheter om en jordbävning som skördat tusentals liv. Ytterligare en intressant iakttagelse, jag upplever att det är läskigare att åka flygplan än bil, trots att jag vet att antalet döda i flygolyckor är betydligt färre än bilolyckor. En snabb googling visar att 229 personer dog i flygolyckor förra året, medan antalet döda i trafikolyckor uppskattas till över en miljon!
Det är intressant hur vi ibland inte tänker rationellt, för att veta mer om vårt tänkande och vilka brister det har läste jag boken ”Tänka, snabbt och långsamt” av professorn i psykologi Daniel Kahneman.
Följande är tre fascinerande aspekter i ditt tänkande som du inte visste om!
1. Du ignorerar statistiska fakta!
Tänk dig att Steve valdes slumpmässigt från ett representativt urval och bor i USA, följande är en beskrivning av honom:
”Steve är väldigt blyg och tillbakadragen, alltid hjälpsam men föga intresserad av människor eller den verkliga världen. Han är foglig och ordningsam, har behov av organisation och struktur i sitt liv och är noga med detaljer”.
Är det troligast att Steve är bibliotekarie eller bonde?
De flesta människor i experimentet som utfördes av Kahneman svarar att Steve är bibliotekarie, vilket är det alternativ som är minst sannolikt! Det går nämligen över 20 bönder på varje manlig bibliotekarie i USA. Eftersom det finns så många fler bönder är det nästan säkert att fler ”fogliga och ordningsamma” personer återfinns på bondgården än vid informationsdisken på landets bibliotek.
Experimentet illustrerar något som vi människor ofta gör, nämligen att strunta i statiska fakta och förlita oss på stereotypa antaganden.
2. Du har för hög tilltro till din intuition!
Försök att lösa följande uppgift:
”Ett slagträ och en boll kostar 1,10 dollar
Slagträet kostar en dollar mer än bollen
Hur mycket kostar bollen?”
Ett tal dök upp i din hjärna, talet är förstås 10, som i 10 cent. Om bollen kostar 10 cent kommer den totala kostnaden att bli 1,20 dollar (10 cent för bollen och 1,10 för slagträet). Det rätta svaret är 5 cent.
Tusentals universitetsstudenter fick svara på uppgiften, över 50 procent av studenterna vid de ansedda universiteten Harvard, MIT och Princeton gav det felaktiga svaret!
Experimentet visar att vi människor sätter alldeles för hög tilltro till vår intuition, att vi ofta nöjer oss så lätt och slutar tänka. Att lösa uppgiften korrekt kräver inte intelligens, utan kritiskt tänkande och ansträngning att kontrollera det intuitiva svaret som först dyker upp i hjärnan.
3. Du manipuleras av formuleringar!
Du läser att ”ett vaccin som skyddar barn mot en dödlig sjukdom innebär en risk på 0,001 procent för livslång invaliditet”.
Hur upplever du risken? Antagligen som liten.
Begrunda nu följande formulering av samma risk: ”Ett av 100 000 vaccinerade barn kommer att bli invalidiserat för resten av livet”. Hur upplever du risken nu?
Den andra beskrivningen gör något med ditt intellekt som den första inte gör, den frambringar bilden av ett barn som blivit handikappat för livet på grund av ett vaccin. Risker ges större vikt när de beskrivs i termer av relativa frekvenser (hur många) än när de framställs med mer abstrakta formuleringar som ”chans”, ”risk” eller ”sannolikhet”.
Liknande tema: Förmågan som är viktigare än intelligens!
Kategori: Personlig utveckling