Ett samtal på Bondi Beach
En drömdestination. Jag och min kusin var framme i Sydney, staden som vi länge velat besöka. Vi åkte till den välkända stranden Bondi Beach. Det var dags att sola och bada. Atmosfären där var helt magisk! Värme, klarblå himmel och fullt med glada och energiska människor på stranden. Efter att ha lagt solkräm la vi oss ner för att sola.
Efter en stund började vi prata om allt möjligt och fråga varandra saker, bland frågorna jag ställde till min kusin var om han var nöjd med sitt jobb som byggingenjör. Han svarade då att han tyckte att jobbet var okej men att han hade hellre velat bli läkare! Detta var något som han aldrig nämnt förut när vi har pratat! Jag frågade därför hur det kommer sig att han tänkte så. Han svarade då att läkaryrket skulle ge honom större möjlighet att jobba utomlands och dessutom högre lön. Som exempel nämnde han en vän som jobbar som läkare i Norge och har hög lön. Jag frågade då min kusin om han har intresse för medicin och att jobba med människor, då svarade han att det var inget som lockade honom egentligen.
Att gräva djupare
När jag grävde lite djupare visade sig att min kusin inte var särskilt intresserad av själva läkaryrket, utan det var andra aspekter såsom att jobba utomlands och tjäna mer pengar som han egentligen eftersträvade. Efter att ha förklarat det för honom så höll han med.
Jag tycker att det är viktigt att när vi får tankar att vi stannar upp och reflekterar kring dessa. Kanske bottnar tanken i något annat egentligen.
En effektiv metod för problemlösning är ”The 5 whys”, den utvecklades på 1970-talet av Sakichi Toyoda i syfte att förbättra Toyotas produktion. Metoden kan appliceras inom psykologin för att hitta problemet under problemet. Här är ett exempel:
Du är arg för att din partner är sen: Varför?
1. För att min partner alltid är sen.
2. För att partnern inte ringer vilket är oartigt.
3. För att partnern gör det här ofta.
4. För att jag känner mig nedvärderad och oviktig.
5. För att jag är orolig att min partner egentligen inte bryr sig om mig.
Det egentliga problemet och vad som orsakar dig missnöje är alltså inte att din partner är sen, utan oron över att din partner inte bryr sig tillräckligt om dig. Fortsätt att ställa fler frågor tills du känner att du verkligen hittat rätt orsak, något som ger dig den där ”Aha”-känslan.
Introspektion
Verktyget ovan kan ge dig bättre förståelse av dina tankar, men hur kan vi arbeta med att utveckla vår självkännedom?
Det kan vi göra genom något som heter introspektion, det är en psykologisk process som innebär att titta inåt för att bättre förstå våra tankar, känslor, bedömningar och uppfattningar. Detta kan i sin tur öka vår mentala hälsa.
För att bli mer introspektiv kan du göra följande:
- Fråga dig själv ”Vad?” – När vi försöker lista ut våra tankar och känslor frågar vi oss ofta ”varför” vi känner som vi gör. Forskning visar dock att ”vad”-frågor är mer effektiva för att förbättra din självkännedom. Till exempel, istället för att fråga varför du känner dig ledsen, fråga vad som får dig att känna dig ledsen.
- Bli mer närvarande – Introspektion är en process som kräver uppmärksamhet och närvaro. Större mindfulness kan uppnås genom bland annat journalföring och meditation.
- Bli nyfiken – Med större nyfikenhet kring ditt inre kommer förhoppningsvis utforskning, vilket kan hjälpa dig att bättre förstå dina känslor, reflektera över ditt förflutna samt utforska din identitet och syfte.
Liknande tema: 10 främlingar på en isolerad ö
Kategori: Personlig utveckling