Introduktion
De flesta av oss har säkert rädslor, dessa kan påverka ens liv och välmående negativt. Därför tycker jag att det är gynnsamt att bemöta sina rädslor. Jag har märkt att många gånger har jag varit orolig för något för att jag inte har vetat tillräckligt om saken. När jag har bemött min rädsla med fakta och logik har den minskat, exempelvis var jag orolig för att ta vaccinet mot Corona med tanke på eventuella biverkningar. Men efter att ha läst fakta så ändrades min inställning till vaccinet.
Ytterligare en sak som hjälper mig att minska min rädsla för saker är att prata om det med personer som jag litar på. De hjälper mig att se saker på ett annat sätt vilket oftast lugnar ner min oro.
Under julledigheten har jag bland annat reflekterat över mina främsta rädslor samt sökt efter information och metoder för att hantera dem. Här nedan kommer dessa:
1. Att åldras
Jag är i början av 30-årsåldern, tidigare har jag inte tänkt på åldern särskilt mycket eller oroat mig för att åldras. Men sedan jag fyllde 30 har denna tanke blivit alltmer påtaglig. Det som gör mig rädd är de förändringar som åldrandet kommer att medföra gällande utseende, fysisk förmåga samt ökad risk för sjukdomar.
Men vad säger studier om åldrande och hur kan vi påverka det? I en studie undersökte forskare 18 åldersrelaterade egenskaper, som blodtryck, leverfunktion och muskelstyrka hos 954 personer. Resultatet visade stora skillnader mellan personerna. Vid 38 års ålder var en del knappt 30, rent biologiskt, medan andra var som 60-åringar eller ännu äldre. De som var biologiskt gamla även uppfattades som äldre. Det inre och det yttre gick alltså hand i hand.
Enligt forskarna kan vi åldras långsammare genom att äta hälsosamt, utöva fysisk aktivitet och att inte röka.
Jag tänker också att det kanske kommer vara andra saker som jag värdesätter högre än utseende och fysisk förmåga när jag blir äldre. Jag har andra synsätt idag jämfört med till exempel för 7 år sedan, så mina tankar och principer kan förändras i framtiden.
2. Att något hemskt ska hända
Jag har ofta oroat mig för saker och har en tendens att övertänka. Men kanske var det pandemin och dess påverkan på så många områden som har förstärkt min tanke om att vad som helst kan hända. Folkhälsan, arbetslivet, resor samt samhällsekonomin är exempel på områden som drabbades av pandemin. Detta visade mig hur bräckligt saker kan vara och att ens liv kan snabbt förändras. Därför tar jag inte längre saker för givet och har blivit alltmer rädd att något dåligt ska hända.
Men hur ofta besannas vår oro och rädsla för saker? I en studie lät forskare vid Penn State University deltagare skriva ner sina specifika bekymmer under tio dagar. Alla deltagare hade generaliserat ångestsyndrom. Deltagarna gick sedan igenom sin lista med bekymmer varje kväll under de kommande 30 dagarna för att se om någon av dem förverkligades.
Resultatet visade att 91% av alla bekymmer blev inte verklighet. Studien bevisar alltså att det sällan som det vi oroar oss för blir verklighet.
3. Att inte leva fullt ut
Under större delen av 20-årsåldern prioriterade jag inte min lycka. Jag var passiv och jobbade inte aktivt med att planera och genomföra aktiviteter som gav mig välmående och lycka. Idag är jag bättre på att prioritera sådant som får mig att må bra, exempelvis resor, roliga aktiviteter, socialt umgänge och personlig utveckling. Det finns dock en rädsla inom mig över att inte hinna uppfylla allt som jag vill, för det är så mycket jag vill göra och uppleva.
Så vad är viktigt för att vi ska kunna uppnå våra mål? Jag vet till exempel att god planering och att sätta ett SMART-mål (Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt, Tidsatt) är viktiga verktyg för att lyckas med sitt mål. Men finns det något annat som är viktigt att ta hänsyn till?
Rätt mål
Doktoranden inom psykologi, Mark Travers skriver i en artikel i Psykology Today att det är stor skillnad mellan att sätta mål och att sätta rätt mål. Att förstå vad som motiverar oss är nyckeln till att sätta rätt mål. För att veta om vi har gjort det är det viktigt att besvara följande frågor:
- Vill någon annan att jag ska uppnå detta mål, eller kommer jag att få något av någon om jag uppfyller målet?
- Skulle jag skämmas om jag inte uppnådde målet?
- Tror jag verkligen att målet är viktigt att åstadkomma?
- Kommer målet att ge mig glädje och nöje?
- Representerar målet vem jag är och speglar det vad jag värdesätter mest i livet?
Om du upplevde att frågorna 3-5 beskrev dina mål är det troligt att du är på rätt väg. Däremot om fråga 1 och 2 passade bättre på din situation, så kanske det inte är rätt mål för dig. Travers hänvisar i artikeln till forskning som visar att när människor strävar efter mål som är i linje med deras underliggande värderingar och intressen så är det mer sannolikt att de uppnår sina mål samt känner högre välbefinnande.
Liknande tema: 3 saker jag önskar att jag lärde mig i skolan!
Kategori: Egna reflektioner