Introduktion
Under helgen träffade jag en gammal vän från grundskolan. Vi tog en fika och pratade om allt möjligt, gamla minnen, vår nuvarande livssituation, coronaläget i världen, klimatkrisen med mera. Något vi diskuterade och som jag tyckte var extra intressant är viktiga saker vi aldrig lärde oss i skolan.
Baserat på samtalet vi hade vill jag dela med mig av 3 saker jag önskar att jag lärde mig i skolan.
1. Mental hälsa
Mental hälsa är oerhört viktigt för vårt välbefinnande. Det finns också många faktorer som påverkar vår mentala hälsa, exempelvis stress, oro, depression, prestationskrav, jämförelser med andra.
Jag lärde mig inte enkla strategier för att hantera till exempel stress. För jag minns att jag var väldigt stressad under grundskolan inför prov eftersom jag ville få högst betyg. Idag vet jag att motion och meditation hjälper mot stress. Även att minska på vissa krav och förväntningar samt att ifrågasätta och hantera katastroftankar.
Depression är också ett område som jag önskar att jag lärde mig något om i skolan. Hur man kan förebygga depression, orsaker, symptom, vad man själv kan göra för att må bättre. Idag är det ungefär 1 miljon svenskar som tar antidepressiv medicin. Så depression är något som drabbar många och därför tycker jag att det är fördelaktigt att lära sig om det redan i ung ålder när man går i skolan.
Ytterligare en viktig aspekt inom mental hälsa är lycka. Att få kunskap om metoder och tankesätt som bidrar till lycka. Exempelvis bidrar sociala relationer och fysisk aktivitet till bättre lycka. Tankesätt inkluderar att inte villkora lyckan (att tillåta sig vara lycklig först då man uppnår ett visst mål), att öva på att vända negativa tankar samt uppskatta saker man har. Jämförelser med andra påverkar också vår lycka, särskilt i denna tid med sociala medier. Här gäller det att förstå att jämförelsen är orättvis då den bygger på förhastade slutsatser. Instagram-bilden på den nyköpta vackra villan visar inte hur personen egentligen mår.
2. Entreprenörskap
När jag gick skolan handlade allt för mig om att få så höga betyg som möjligt för att komma in på en bra högskoleutbildning och sedan få ett bra jobb. Det är inget fel med detta tänk och att gå denna väg. Men jag tycker att det är ett ensidigt tänkande som kan göra att man går miste om möjligheter och utnyttjande av sin fulla potential.
Jag önskar att jag hade fått undervisning i entreprenörskap i skolan då det är viktigt för att bland annat utveckla kreativitet och problemlösning. Entreprenörskap främjar också samhällsutvecklingen. Det skulle vara givande att lära sig metoder för att sätta igång och driva projekt, framgångsfaktorer för ett lyckat projekt, hur man ska samarbeta och kommunicera med andra i gruppen.
I vuxen ålder har jag insett att utbildning och att vara anställd på ett företag inte är den enda och optimala vägen för att jobba. Att driva eget tycker jag har fler fördelar. Framförallt friheten (att vara sin egen chef), möjligheten att jobba med något man verkligen brinner för och eventuellt tjäna mer pengar. Jag har därför vid sidan av jobbet arbetat med några sidoprojekt som jag hoppas i framtiden ska leda till att jag kan driva eget. Mitt råd till dig som har ett jobb men vill jobba med något eget är att starta ett projekt vid sidan av jobbet. För då behåller du inkomsten från jobbet samtidigt som du kan arbeta med ditt projekt och se vart det leder till.
3. Sociala färdigheter
Vi människor är beroende av sociala relationer, i vardagslivet, skolan, jobbet etcetera. Dessutom är relationer viktiga för vårt välmående. För att upprätthålla goda sociala relationer gäller det att ha sociala färdigheter.
Vi fick aldrig undervisning i skolan i det området. Visst ingår det att utveckla sociala färdigheter i grupparbeten och teambuilding övningar. Men jag upplever inte att sådana aktiviteter uppfyller funktionen att utveckla sociala färdigheter. Det saknas feedback, uppmärksamhet och samtal kring sociala färdigheter i dessa aktiviteter.
Jag har på senare tid lärt mig att sociala färdigheter kan delas i tre grupper, dessa är självkontroll, kommunikation och anknytning. Självkontroll är att behärska sina impulser och känslor. Vilket är viktigt i samspelet med andra då det leder till att man kontrollerar sig bättre emotionellt och beteendemässigt. Kommunikation inkluderar att tala, lyssna, kroppsspråk, ansiktsuttryck, klädsel. Med anknytning menas empati och förståelse av andras känslor samt sina egna. Exempelvis att inte döma andras sätt att vara och tänka, utan istället försöka sätta sig i hur andra tänker och känner.
Sådana färdigheter kan läras ut i skolan genom berättelser som behandlar ämnet, rollspel samt gruppaktiviteter där fokus och samtal förs kring ämnet sociala färdigheter.
Avslutning
Ja, det är inte skolans uppgift att lära oss allt om livet. Vissa saker lär man sig genom föräldrar, jobb, TV-program och mötet med andra människor. Men, min poäng är att det finns saker som borde läras ut i skolan, som är viktigare än mycket annat som man får undervisning i. Saker som berör oss människor mer och som är aktuella i dagens samhälle. Kanske är mental hälsa, entreprenörskap och sociala relationer minst lika viktiga som att lära sig om Sveriges kungar eller kunna trä en symaskin?
Liknande tema: 5 saker jag ångrar mest!
Kategori: Egna reflektioner