Introduktion
När jag var yngre hade jag ett känslostyrt beteende. Jag kunde till exempel snabbt bli sårad och uttryckte det genom att visa ilska. Att testa nya aktiviteter och komma ur min komfortzon var något jag sällan gjorde. Oron och rädslan dikterade min handling.
På senare tid har jag låtit förnuft och logik spela en större roll vid mitt agerande. Jag har insett att känslor många gånger inte är en pålitlig värdemätare. De kan hindra mig från att utvecklas och göra saker som jag egentligen vill. Därför har jag medvetet lutat mig mer mot förnuft vid agerade. Men är känslor onödiga eller värdelösa? Vad har egentligen känslor för betydelse?
Följande text är baserad på boken ”Att sätta gränser för sig själv och andra” av leg. psykologen Åsa Kruse.
Känslors betydelse
Känslor fungerar som ett signalsystem, de hjälper oss att snabbt uppfatta och tolka en situation. En viktig funktion som känslor har är att få oss att snabbt agera. Det gäller framförallt starka negativa känslor. Det finns ett överlevnadsvärde i det, att börja tänka logiskt i en livshotande situation skulle vara för tidskrävande. Känslans starka drivkraft leder till ett snabbt agerande, exempelvis att hastigt fly från en farlig situation.
Känslor kan dock också vara missledande och få oss att göra saker som vi inte borde, exempelvis att agera utifrån skuldkänslor som inte är berättigade. Känslor är också starkt kopplade till minnen. Om det inträffar en situation som påminner om något du tidigare varit med om uppkommer samma känsla som vid första tillfället. Till exempel du vill köpa en tv som du valt ut, försäljaren som dyker upp har samma mustasch och sätt att prata som en släkting som behandlade dig illa för länge sen. Känslan hos dig kommer vara obehag och gör att du avstår från att köpa tv:n. Detta utan att du är medveten om att du kopplar personens utseende till ett tidigare obehagligt minne.
Känslor har olika grundfunktioner
Känslor uppkommer i samband med att vi tolkar en situation och har som syfte att få oss att åstadkomma något. Olika känslor har olika grundfunktioner:
Sorg: När vi förlorat en älskad person känner vi sorg. Detta får oss att dra oss undan från aktivitet, för att vi ska få möjlighet att reflektera, bearbeta och förstå vad som har hänt för att därefter kunna anpassa oss till den nya situationen.
Rädsla: När vi känner oss hotade – socialt, ekonomiskt, hälsomässigt eller känslomässigt – så är den naturliga reaktionen rädsla. Rädslan har en stark driftkraft att få oss att fly undan eller söka hjälp från andra.
Ilska: Om vi blivit kränkta reagerar vi med ilska. Ilskan driver oss att gå till motattack, försvar och hämnd.
Primära och sekundära känslor
Ibland uttrycker vi en känsla som egentligen inte stämmer överens med vad vi skulle vilja uttrycka. Därför gäller det att skilja på primära känslor – de som är ett svar på en situation vi upplever – och sekundära – de som uppkommer av att vi känner som vi gör. Den efterföljande känslan döljer ofta den första känslan och gör att vi uttrycker något annat.
Följande exempel belyser detta:
Martin har lagat en extra god middag till sin fru och väntar ivrigt på att hon ska komma hem från jobbet. Hon har lovat att komma senast klockan sju. Klockan blir över sju och Martin börjar bli otålig. Han ringer henne och hon svarar inte. Han blir orolig och ser framför sig en trafikolycka. Slutligen dyker hon upp runt åtta och Martin blir väldigt arg och anklagar henne för att alltid låta jobbet gå före och vara opålitlig. Han skriker: ”Du tänker bara på ditt jobb, du skiter i mig”.
Martins primära känslor är besvikelse och oro men det är ilska, de sekundära känslorna som han uttrycker. Det Martin egentligen vill uppnå är förståelse från sin fru, att hon begriper hur han upplevt situationen och ber om ursäkt. Men när han skriker blir hans fru arg tillbaka. Istället borde han ha sagt att han blev väldigt besviken och orolig.
Känsla eller förnuft?
Att bara lyssna till känslor och agera på dessa gör att vi blir impulsstyrda och ofta överreagerar. Känslor är temporära och kan orsaka starka drivkrafter som gör att vi agerar missgynnsamt. Om vi bara lyssnar till logik och fakta och undertrycker alla känslor blir vi fyrkantiga, oempatiska och oflexibla, eftersom vi utgår då enbart från regler.
Vi behöver alltså både känsla och förnuft för att agera på bästa sätt. Det gäller därför att träna upp sin förmåga att lyssna på vad man känner, fundera varför man känner så och sedan bemöta med fakta och logik.
Tips för att agera mer klokt
Baserat på ovan kommer mina bästa tips för att agera mer eftertänksamt och klokt:
- Fatta aldrig beslut när du arg eller ledsen – då baserar du beslutet på en temporär övergående känsla
- Lova aldrig något när du är lycklig – då agerar du främst på grund av den starka glädjekänslan och inte förnuft
- Inse att känslor kan i vissa situationer vara väldigt vägledande men i andra helt missledande
- Träna på att skilja mellan primära och sekundära känslor, det är primära känslor som du vill uttrycka
- Träna på att lyssna på vad du känner, fundera på varför du känner så, bemöt sedan med förnuft och logik
- Ha i åtanke att kloka handlingar kräver både förnuft och känsla
Liknande tema: 3 visdomar från en ex-munk!
Kategori: Personlig utveckling