Introduktion
Under förra veckan lyssnade jag på ett lärorikt avsnitt från framgångspodden med psykologen och författaren Anna Bennich. Avsnittet handlade bland annat om att höja sin livskvalité, hur får man en hållbar relation, vad ska man göra om man känner ensamhet.
Anna nämnde att ensamhet är något som alla i livet måste förhålla sig till, när man flyttar hemifrån, när någon dör, man kan också vara ensam i sina tankar. Detta fick mig att tänka mer på ensamheten och vilja fördjupa mig i ämnet. Därför läste jag hennes bok ”Att vinna över ensamheten”. Inlägget är baserat på boken där jag har tagit med dem delar som jag upplever är mest viktiga och intressanta.
Många känner ensamhet
De som känner sig ensamma är inte en liten grupp udda människor. I den största undersökningen gällande ensamhet från 2018 framträder en annan bild av ensamheten. I undersökningen tillfrågades 55 000 personer från hela världen i åldrarna 16-99 år. Resultatet visade att 33% känner sig ensamma ”alltid” eller ”ofta”.
En tredje av dem som svarade tyckte att ensamhet handlar om att vara isolerad, utan vänner omkring sig. Två tredjedelar upplevde att det handlar om känslor av utanförskap.
I Sverige är det närmare en miljon svenskar som känner sig ensamma på så vis att de upplever ett lidande.
Negativa effekter av ensamhet
Studier visar att ofrivillig ensamhet är lika farlig som att röka 15 cigaretter om dagen. Den ökar risken för kärlsjukdomar, stroke, depression, aggressivitet, drogmissbruk, sömnstörningar och hjärtinfarkt.
Risken att dö i förtid är 50% högre för ofrivilligt ensamma än för dem som har ett väl fungerande socialt nätverk.
Anknytning – En livsviktig funktion
En undersökning gällande hur små barns utveckling hänger ihop med relationen till barnets primära vårdnadshavare gjordes under andra världskriget. På grund av bombanfallen över London startades ett projekt för att rädda de små barnen. Ett stort antal små barn evakuerades till alternativa boenden hos familjer på landsbygden. Studien visade att trots den tryggare miljön i landsbygden och trots rädslan som barnen i staden levde med, så mådde barnen i staden bättre än de som separerades från sina föräldrar.
Slutsatsen blev att det är viktigare för barn att bo nära sina vårdnadshavare än att skiljas från dem för att bo i en fysiskt tryggare miljö.
Hur övervinner man ensamhet?
Om man upplever ofrivillig ensamhet gäller det att sätta igång med ett förändringsarbete. Det handlar om att göra annorlunda och utsätta sig för sådant som man är rädd för. Att vänta på att det ska kännas bra först innan man sätter igång med förändring är fel väg att gå, det gäller att sätta igång trots att det känns jobbigt.
Nedan är tips på saker att göra för att ta sig ur ensamheten:
- Hitta sammanhang där det går att skapa kontakter eller hitta mening, exempelvis föreningsliv/volontärsarbete
- Ta hjälp av organisationer/hjälpinsatser, exempelvis BRIS, anonyma ensamma.
- Hitta psykologiskt stöd, ibland behöver man professionell hjälp för att komma ur sin isolering eller känslomässiga ensamhet
En bra metod för att sätta igång förändring är att lista saker som man skulle vilja göra, sedan gradera dem efter svårighet från 1 till 10, där 10 känns omöjligt i nuläget. Exempelvis:
- Svara i telefon när någon ringer (trots deppig) = 4
- Gå ut på stan = 5
- Prata med en granne om jag träffar på någon = 6
- Träna på gym = 8
- Gå med i något föreningsliv = 9
Därefter börjar man med det som känns minst svårt och sedan trappa upp utmaningen successivt.
Hur hjälper man någon som känner ensamhet?
För många kan det vara svårt att stötta någon. Så vad hindrar oss? En sak är tiden, många upplever att de har svårt att få ihop sin egen vardag och känner därmed att det skulle vara svårt att ge sig in och stötta någon. Det finns en oro att om vi engagerar oss så hamnar hela ansvaret på oss. En annan sak är att vi är rädda att säga eller göra fel. Så hur kommer man runt dessa hinder?
En viktig sak är att dra ner på de krav och förväntningar som man har på sig själv. Att fråga hur någon mår innebär inte att man bär hela ansvaret för att personen ska må bättre. Inte heller behöver man säga eller göra massa genomtänkta saker. Det räcker med att bara finnas lite, visa omtanke och lyssna på personen.
Tips för att stödja en person som känner sig ofrivilligt ensam:
- Lyssna
- Ge bekräftelse att du förstår situationen
- Spegla det personen berättar, det visar att du förstått. Exempelvis ”Om jag förstått dig rätt så menar du att det jobbigaste är under helgerna?”
- Trösta och förmedla hopp
- Ställ frågor, hur kan jag hjälpa dig?
- Hjälp till att hitta sammanhang där det går att skapa social kontakt och mening
Liknande tema: 4 tips för att minska depression
Kategori: Psykisk hälsa