Svåra beslut
Det var en molnig oktoberhelg förra veckan. Jag begav mig till mitt favoritkafé där jag hade planerat att läsa en bok och en dricka kaffe. Vad kan vara en bättre start på dagen? Tänk dig känslan av att vara helt fokuserad på nuet och dricka gott kaffe i en lugn och stillsam miljö.
När baristan frågade mig vad jag ville beställa sa jag bryggkaffe. Då frågade hon: ”Vilken typ vill du ha, signatur eller seasonal?”. Jag blev förvånad och tänkte för mig själv: ”Jaha, har de sorter nu på bryggkaffe?!”. Jag svarade att jag ville ha det vanliga bryggkaffet. Då sa hon: ”Ok, signature” och hällde kaffet.
Jag tackade för kaffet, tog den och gick mot min favoritplats, den sköna fåtöljen vid fönstret. Där satt jag, läste en bok och drack kaffet. Medan jag gjorde det började jag fundera: ”Valde jag verkligen rätt? Borde jag inte ha testat seasonal, tänk om den var godare”. Denna tanke återkom till mig flera gånger, vilket gjorde mig aningen missnöjd med kaffet som jag drack.
Efter att ha suttit i drygt en timme och läst behövde jag ett avbrott. Jag tog då upp mobilen och såg ett mejl från en sportbutik med rubriken ”20% rabatt på ditt nästa köp!”. Intressant tänkte jag och gick in i butikens hemsida för att titta på byxor eftersom jag behövde köpa en. Det som fanns var byxor i färgerna: blå, svart, vit, olivgrön, grå, brun, vinröd och militärfärgad. Det stora utbudet gjorde det svårt för mig att bestämma. Ska jag köpa den svarta som passar med dem flesta t-shirts som jag har eller den militärfärgade som verkar speciell och unik? Eller kanske den olivgröna för den är nog den finaste? Jag kunde inte avgöra och avstod från att köpa något!
Mina reflektioner
Senare under dagen reflekterade jag tillbaka på valen avseende kaffet och byxorna. Jag tänkte att många valmöjligheter gör det svårare att fatta beslut. Även då man bestämt sig för något kan många alternativ göra att man ifrågasätter sitt val och en känsla av missnöje kan smyga sig in.
Att vi lever i en värld med många möjligheter har säkerligen en baksida. Jag har egentligen aldrig varit riktigt nöjd med att jobba som projektledare inom byggbranschen. En betydande faktor till det tror jag är just möjligheter som jag exponeras för genom sociala medier. Jag ser andra som livnär sig som influencers, personer som skolat om sig, andra som bytt bransch, några som startat eget. Därför tänker jag att det finns bättre och roligare saker att göra än att vara anställd på ett byggföretag.
Men vad säger studier om valmöjligheter? Kan verkligen många val påverka oss negativt?
The Jam Study
I online-kursen “Designing Your Life: How to Build a Well-Lived, Joyful Life” berättar professorerna Bill Burnett och Dave Evans om ett experiment kallat ”The Jam study”. I experimentet hade en butik ställt ett bord med sex typer av sylt. Förbipasserande erbjuds av en trevlig kvinna att smaka på sylten för att eventuellt köpa. Det visade sig att 40% av de förbipasserande stannade och av dessa var det mellan 13-14% som köpte sylt.
Två veckor senare gjordes ett liknande experiment, samma kvinna och butik, men denna gång var det 24 typer av sylt som ställdes fram. Resultatet visade att många fler människor stannade, de lockades av de många syltsorterna. Men det var betydligt färre som köpte.

Resultatet av experimentet
Att ha många val överbelastar hjärnan, vilket gör att man till slut inte upplever att man har val. Därför gäller det att begränsa sina möjligheter för att kunna fatta beslut. Professorerna förklarar att goda beslut grundar sig på följande process:
- Samla in information och skapa en lista över val
- Begränsa dina möjligheter (se till att ha max sex val)
- Gör ett val
- Var nöjd och gå vidare
Den subjektiva upplevelsen är avgörande
Professorerna berättar om en annan studie där deltagarna skulle ranka målningar av konstnären Monet. Det var fyra målningar, efter rankningen informerades den första gruppen om att det finns kopior av målningarna som de kunde ta med sig hem. De fick välja antingen en kopia av målningen som de rankade nummer 2 eller 3, när de gjorde ett val kunde de sedan inte ändra det.
Den andra gruppen fick se samma målningar, dock fick de fler val. De hade möjlighet att välja bland målningarna som de rankade nummer 1, 2 eller 3. Dessutom kunde de ändra sig inom tre veckor, byta ut målningen mot en annan.
Efter dessa veckor kontaktades personerna angående hur de upplever sina val. Resultatet visade att de som rankade en målning som nummer 2 och kunde byta ut den men inte gjorde det var betydligt mindre nöjda än den andra gruppen. Att ha fler möjligheter och inte gå vidare skapar tvivel ifall beslutet var det bästa, vilket kan orsaka missnöje. Det handlar således inte om att hitta det bästa alternativet, utan om den subjektiva upplevelsen av det valda alternativet. Att inte tänka tillbaka och nöja sig med sitt val, det kan vara avgörande för att känna tillfredsställelse.
Liknande tema: En oväntad destination!
Kategori: Personlig utveckling