Introduktion
Om det är något jag hade velat lära mig mer av i skolan är det kunskaper om psykisk hälsa. Jag fick aldrig lära mig hantera oro, nedstämdhet och depression. Därför var det svårt för mig att veta hur jag skulle hantera dessa negativa tillstånd för att må bättre.
På senare tid har jag läst mycket personlig utveckling och självhjälpsböcker, tankesätt och strategier från dessa har varit till stor hjälp för mig att tackla jobbiga perioder. Den senaste boken som jag läst är ” Why Has Nobody Told Me This Before?” av psykologen och online-sensationen Julie Smith. I boken presenterar författaren strategier för bättre psykisk hälsa som är baserade på hennes terapisessioner.
Följande är 3 strategier från boken som är nya för mig och som jag upplever är särskilt intressanta:
1. Förstå cykeln av nedstämdhet
Många självhjälpsböcker fokuserar på våra tankar, de talar om för oss att om vi lyckas ändra våra tankar så kommer våra känslor att följa med och ändras också. Men en viktig aspekt missas här! Relationen mellan tankar och känslor fungerar åt båda hållen. Hur du känner påverkar också dina tankar. När du är nedstämd är det oerhört svårt att tänka positivt, därför är inte våra tankar det enda svaret på hur vi kan må bättre.
Vad vi gör och inte gör påverkar också vår sinnesstämning. Om du till exempel inte har tränat på ett tag kan du uppleva energilöshet vilket kan leda till nedstämdhet, detta i sin tur kan påverka dina tankar. Det är alltså flera aspekter som påverkar vår sinnesstämning och de är länkande till varandra. Följande är en illustration av dessa aspekter och deras förhållande till varandra:

Genom att förstå denna cykel blir det enklare att identifiera upphoven till ett negativt sinnestillstånd och på så sätt veta bättre vad du bör göra för att må bättre.
2. Ha fler ord för negativa känslor
Språket vi använder har stor påverkan på vår psykiska hälsa. Vissa ord för att uttrycka känslor har blivit alltmer använda, vilket lett till att de har fått en bred och oklar betydelse. Exempelvis ordet depression. Vad menar vi med depression? Sorg? Tomhet? Oro?
Att ha färre ord för att beskriva negativa känslor är associerat med högre nivåer av depression efter stressiga livshändelser. De som kan särskilja mellan negativa känslor tenderar att hantera problem på ett bättre sätt, exempelvis är de mindre reaktiva för avslag och uppvisar mindre ångest.
Öva därför på att beskriva känslor mer specifikt, det kommer att göra det enklare för hjärnan att förstå olika sensationer och känslor. Vilket i sin tur hjälper dig att reglera känslorna och således förbättra ditt välmående.
Ett sätt att beskriva känslorna mer noggrant är att använda det så kallade känslohjulet. Den ser ut enligt följande:

3. Lev efter dina kärnvärden
Vissa som går i terapi gör det för att de känner sig vilsna i livet. De kan inte riktigt identifiera ett specifikt problem men de vet att de inte mår bra. Ofta är det inte att de har svårt att jobba mot sina mål. Utan det handlar i stället om att de inte riktigt vet vilka mål som de ska prioritera eller om det är värt att överhuvudtaget sträva efter dessa mål.
I många fall beror detta på en frånkoppling från deras kärnvärden. Att få klarhet kring dina kärnvärden kommer därför göra det enklare för dig att identifiera de mål som du upplever är mest meningsfulla. Det kommer även hjälpa dig att vara ihärdig under svåra perioder, eftersom du vet att du är på rätt väg.
Men vad är kärnvärden? Det är en uppsättning idéer om hur du vill leva ditt liv, den typ av person som du vill vara och vilka principer som du vill stå för. Följande är exempel på kärnvärden:

Efter att du har identifierat dina kärnvärden är det enklare att sätta upp mål och bestämma handlingar som ligger i linje med dina värden. Det kan se ut på följande sätt:

Liknande tema: Ditt lidande är frivilligt!
Kategori: Psykisk hälsa