Introduktion
Att utveckla självförtroendet är något som jag eftersträvar. Det som har gjort mig mer självsäker är att utveckla ett positivt tankesätt samt att testa saker utanför min komfortzon. Ytterligare en aspekt är träning, jag upplever att träningen har ökat mitt självförtroende genom att göra mig mentalt starkare.
Men vad säger forskningen om självförtroende? Hur kan vi utveckla det? För att lära mig mer om ämnet genomgick jag online-kursen ”How to Break the Habit of Self-Doubt and Build Real Confidence” av den världsberömda motivationsföreläsaren och författaren Mel Robbins. Följande text är baserad på utdrag från kursen.
Myter om självförtroende
Det finns tre myter kring självförtroende, dessa är
1. Det är ett personlighetsdrag
Att ha självförtroende har inget att göra med om man är extrovert eller introvert. Många tror att extroverta personer har per automatik mer självförtroende, vilket inte stämmer.
2. Det är en fixerad egenskap
Bara för att du har självförtroende idag så behöver det inte betyda att du kommer ha det i framtiden. Egenskapen kräver kontinuerlig övning.
3. Det gäller alla situationer
En person som har självförtroende inom ett område behöver inte ha det inom ett annat. Egenskapen är situationsanpassad.
Så ökar du självförtroendet!
All forskning inom självförtroende pekar på att det har samband med något som heter ”Confidence competency loop”
Det ser ut enligt följande:

Du börjar alltså utveckla självförtroende när du försöker göra något nytt. Antingen lyckas du eller misslyckas. Men försöket kommer att ge dig lärdomar. När du lär dig nya saker bygger du färdigheter och när du bygger färdigheter får du kompetens, vilket resulterar i att du får självförtroende.
Allt grundar sig på att du försöker göra något nytt eftersom självförtroendet utvecklas inom områden som känns obekväma.
Att hantera självtvivel
Självtvivel är något som står i vägen för att utveckla självförtroende. Ingen föds med självtvivel utan det är något inlärt som man utvecklar på grund av andra människor. Exempelvis kan orsaken vara att man växt upp med kritiska föräldrar eller att man varit mobbad i skolan. Detta har i sin tur resulterat i att man tagit med sig känslor av osäkerhet och tvivel i vuxen ålder.
Självtvivel grundar sig i rädslan för att misslyckas, beteendet blir att man övertänker vilket resulterar i självtvivel. I kursen illustreras detta enligt följande:

Att känna rädsla är normalt, man kan inte välja sina känslor, men man kan välja hur man tänker och handlar. För att bryta spiralen av självtvivel gäller det att ändra beteendet att övertänka. Föreläsaren har utvecklat en metod som hon kallar ”5-sekundersregeln”. Metoden innebär att när du har en insikt eller en önskan om att åstadkomma något så gäller det att agera omedelbart, annars kommer du att övertänka och till slut inte göra något. Räkna ner 5-4-3-2-1 och sedan agera. Genom att testa och göra saker utvecklas självförtroendet.
Nedan är en illustration av detta:

Så blir du av med ångest
Förutom tvivel är ångest en annan faktor som hindrar från att utveckla självförtroende. Ångest har följande symtom:
- Ett tillstånd av fysisk upphetsning
- Ökad puls
- Ökad kortisol (stresshormon)
- Kroppen förbereder sig för att agera
De fysiska symptomen för spänning är exakt samma som för ångest, däremot vad som är annorlunda är hjärnans tolkning av symptomen. Ett vetenskapligt bevisat trick är att lura hjärnan att symptomen är orsakade av spänning och inte av ångest, eftersom det är samma symptom i båda fallen kommer tricket att fungera och detta kommer att lugna ner dig.
Nyckeln för att lura hjärnan är att på förhand ha en så kallad ”anchor thought”. Om du till exempel har flygrädsla, din ”anchor thought” kan vara att du är förväntansfull att träffa vänner eller göra aktiviteter i landet som du besöker. Så när du känner flygångest, visualisera din på förhand bestämda ”anchor thought” och berätta för dig själv att du känner spänning kring den. På sätt kommer din hjärna att tolka ångesten som spänning och således blir du lugnare och mer självsäker.
Liknande tema: En annorlunda spelkväll 1997!
Kategori: Självförtroende