Följande är 3 obekväma sanningar om livet och hur du ska hantera dessa för att utvecklas och må bättre.
1. Ditt liv har ett slut!
Visst kan det vara skrämmande och deprimerande att tänka på döden. Men att ha i åtanke att livet är ändligt kommer medföra att du värderar och utnyttjar det mer.
En analys av vetenskapliga studier utförd av ”Society for Personality and Social Psychology” visar att tänkandet på döden leder till att människor gör mer hälsosamma val. Exempel på detta är ökad fysisk aktivitet, minskande av rökning och användande av solkräm. Det gör även att människor omprioriterar sina mål och värderingar. Även omedvetet tänkande på döden, såsom att gå vid en kyrkogård har visat sig göra oss mer empatiska och villiga att hjälpa andra.
Själv har jag märkt att tänkandet att livet tar slut har gjort mig mer angelägen om att göra roliga aktiviteter och resor. Dessutom har det bidragit till att jag tar lättare på utmaningar och svårigheter, för jag tänker att livet är kort och begränsat, det är inte värt att må dåligt över saker.
2. Alla kommer inte tycka om dig!
Oavsett vad du gör så kommer det finnas människor som inte tycker om dig. Att göra något utanför normen kommer sannolikt att göra vissa i din närhet besvikna. Men hellre att du sviker andra än att du sviker dig själv!
I boken ”Starkare” skriver mentalcoachen Johannes Hansen att oavsett vilka förändringar du kommer göra så kommer du möta motstånd från omgivningen. Om du vill vara stark och fri måste du ha egna åsikter och göra saker som andra inte håller med om. Följande är tre insikter som Johannes presenterar för att hantera andras åsikter bättre:
- Du är ingen egoist för att du vill utvecklas – Dina närmaste ska inte gå före alla dina andra passioner i livet, du behöver ha utrymme för att sträva mot dina mål.
- Sök inspiration från rätt personer – Fråga inte vem som helst om stöd bara för att du känner dig osäker i stunden, hitta någon som vet vad den pratar om.
- Låt din handlingskraft tala för sig själv – Lägg inte energi på att försöka övertyga någon som ändå inte kommer att hålla med. Ju mer tid du lägger på att gilla dina egna beslut, desto mindre behöver du någon annans bekräftelse.
Att acceptera att alla inte kommer tycka om mina handlingar har gett mig mod att våga göra saker. Exempelvis att fokusera på träning, byta mitt namn, inte följa samma tro som jag vuxit upp med, inte gifta mig (vilket förväntas av min omgivning).
3. Livet är inte rättvist!
Tyvärr är inte livet rättvist, alla har olika förutsättningar i livet. Till exempel var du föds och lever påverkar hur gammal du blir. Statistik från 2019 visar att medellivslängden i centralafrikanska republiken var lägst i världen på 53 år. I Japan var den 30 år längre! En annan intressant statistik visar att världens 2,153 miljardärer har en större förmögenhet ihop än 4,6 miljarder människor, vilket motsvarar 60% av världens befolkning.
Att du jobbar hårdare än andra behöver inte nödvändigtvis leda till att du blir mer framgångsrik än andra. Alla drabbas också av olika utmaningar och svårigheter i livet. Självklart ska man sträva efter att minska orättvisor då man kan, men det du inte kan kontrollera bör du släppa.
Tips för att hantera känslor av orättvisa
Psykologen och forskaren Beth Darnall skriver i en artikel att känslor av orättvisa kommer med en hög prislapp: Det berövar dig lyckan och har negativa effekter på din hälsa. Följande är några tips som Darnall presenterar för att hantera känslor av orättvisa:
- Bestäm dig att det inte är värt – Inse att fokus på orättvisor är skadlig för din hälsa. Påminn dig själv att det bästa sättet för ditt välmående är att fokusera på nuet och inte tänka på negativa saker.
- Öva på positiv visualisering – Att bryta negativa tanker kräver att du förflyttar ditt fokus. Visualisera dig själv i naturen eller med någon du älskar för att bryta det negativa tankemönstret.
- Öva på avkoppling – Avkoppling motverkar negativa känslor som uppstår då vi känner ilska och orättvisa. Öva regelbundet på att koppla av genom till exempel mindfullnessövningar.
Förut brukade jag alltid jämföra mig med andra och fokusera på orättvisor. Det fanns alltid saker som andra hade som gjorde att jag upplevde livet orättvist. Det kunde gälla högre lön, bättre bostad eller exklusiva resor. Att fokusera på hur orättvist något är har bara gjort att jag mått dåligt. Genom att skifta fokus från orättvisor har jag kunnat njuta mer av livet och blivit lyckligare. Dessutom har jag kunnat fokusera mer på mig själv och på att göra saker som jag verkligen tycker om.
“The happiest people don’t bother about whether life is unfair. They just concentrate on what they have” ― Andrew Matthews
Liknande tema: 5 saker människor ångrar på dödsbädden!
Kategori: Personlig utveckling