Introduktion
När jag pluggade under skoltiden kunde jag sitta många timmar i sträck med full koncentration. Jag minns att jag var produktiv och det fanns inget som distraherade mig. I takt med framväxten av appar och sociala medier har jag tappat förmågan att vara helt fokuserad. Nu på jobbet kan jag sällan jobba långa sammanhängande stunder utan att ibland kolla mobilen eller läsa nyheter på nätet.
För att lära mig att bli bättre på att vara fokuserad läste jag boken ”Deep work” av författaren och professorn i datavetenskap Cal Newport. I boken ger författaren verktyg för att finna fokus och kunna jobba på ett vettigare sätt. Boken grundar sig på forskning, metoder från framgångsrika personer såsom Bill Gates, JK Rowling och Carl Jung samt Newports personliga erfarenheter.
Djupjobba för superfokus!
För att finna fokus och bli bättre på ditt jobb gäller det att kunna djupjobba. Det innebär att utföra arbetsuppgifter i ett ostört koncentrerat tillstånd där man utnyttjar hela sin mentala kapacitet. Detta arbetssätt ökar arbetets kvalitet, skärper utövarens skicklighet och ger resultat som är svåra att kopiera.
Varför är djupjobb särskilt viktigt?
Enligt Newport är djupjobb särskilt betydelsefullt i dagens samhälle på grund av två anledningar:
- Komplexa system i förändring: Vår värld är beroende av komplexa system där tekniken ständigt utvecklas. För att vara relevant i dagens ekonomi måste man kunna begripa komplicerade sammanhang, vilket kräver djupjobb.
- Global konkurrens: Den som åstadkommer något mediokert kommer inte lyckas i dagens samhälle, eftersom det är enkelt för publiken att hitta bättre alternativ. För att lyckas i dagens globala konkurrens gäller det att skapa det absolut bästa man är kapabel till, denna uppgift kräver djupjobb.
5 regler för superfokus
Nedanstående är 5 regler som författaren presenterar för att hitta fokus och kunna djupjobba i en distraherande värld:
1. Schemalägg din arbetsdag
För att inte låta slumpen styra bör du schemalägga varje minut av din arbetsdag. Utan struktur är det lätt att bli distraherad och syssla med annat såsom sociala medier och webbsurfande.
Ett sätt att göra det är att i början av varje arbetsdag bläddra fram en ny sida i en anteckningsbok och dela din arbetstid i olika block. Varje block ska märkas med en aktivitet, det kan även finnas tidsblock för lunch eller avkoppling. För att det ska bli strukturerat bör varje blocks minimilängd vara 30 minuter.
Det kommer sannolikt uppstå två utmaningar med att hålla sig till schemat. Det första är att dina tidsuppskattningar kommer visa sig vara felaktiga. Det andra är du blir avbruten och att nya uppgifter oväntat dyker upp. Om schemat spricker bör du ägna ett par minuter åt att revidera det för dagens återstående timmar.
2. Ritualisera arbetet
För att få ut det mesta möjliga av djupjobbpassen gäller det att skapa ritualer som är strikta och individuellt anpassade. En fungerade ritual ska besvara följande frågor:
- Var ska du arbeta och hur länge? – Ritualen måste ange en plats där djupjobbet ska utföras, exempelvis ditt vanliga kontor. Dessutom måste du sätta upp tidsramar för att passen ska bli en hanterbar utmaning.
- Hur arbetar du när du väl satt i gång? – Ritualen behöver regler så att insatsen blir strukturerad. Till exempel kan du förbjuda internetanvändning en viss tid. Utan en sådan struktur pågår hela tiden en mental förhandling om vad du borde och inte borde göra under passen, vilket dränerar din viljestyrka.
- Vad behöver du göra för att klara av det? – Ritualen måste se till att din hjärna får det den behöver för att kunna fortsätta arbeta på hög nivå. Till exempel kan det innebära att ha tillgång till rätt sorts mat eller lägga in promenader.
3. Omfamna tristessen
Det är inte själva användandet av en distraherande tjänst såsom webbsurfande som försämrar hjärnans förmåga till koncentration. Utan det är istället det konstanta bytet från djupa aktiviteter till högstimulerande/ytliga aktiviteter vid minsta antydan till uttråkning som sabbar förmågan till fokus. För att lyckas djupjobba måste du träna hjärnan att känna sig bekväm med att stå emot distraktioner.
Hur kan du åstadkomma det? En strategi är att i din schemaläggning ha avskärmade block och internetblock. De avskärmade blocken ska vara helt fria från mobil-och internetanvändande.
Utmaningen blir när du arbetar med en uppgift och behöver en viss information som bara finns online för att kunna fortsätta. Frestelsen är då stor att bryta ett avskärmat block, men du måste motstå denna frestelse! Om det är möjligt byt till en annan offline-aktivitet eller använd tiden till att koppla av. Om det är omöjligt (kanske måste du snabbt bli färdig med uppgiften) så tvinga åtminstone fem minuter mellan stundens ögonblick och nästa gång du går online. Detta är viktigt för att träna hjärnan att inte ge vika för impulser.
4. Begränsa sociala medier
För att avgöra om tjänsterna är gynnsamma gäller det att identifiera de viktigaste målen i både ditt yrkesliv och privatliv. Därefter ska du lista de två eller tre viktigaste aktiviteterna som kan hjälpa dig att nå målet. Låt oss säga att en författare använder sig av denna metod för att avgöra om han/hon ska använda Twitter. Så kan yrkesmålet och aktiviteterna se ut:
Yrkesmål: Att skapa välskrivna, handlingsdrivna historier som förändrar människors syn på världen.
Nyckelaktiviteter som stödjer detta mål: Förbered dig omsorgsfullt och på djupet + Skriv omsorgsfullt och med ett tydligt syfte.
Enligt denna strategi finns inget övertygande argument för att Twitter skulle göra författaren märkbart bättre på någon av dessa nyckelaktiviteter. Slutsatsen i detta fall bör vara att författaren inte ska använda Twitter.
5. Ägna tid åt avkoppling
Forskning inom psykologins olika fält visar att regelbunden avkoppling ger återhämtning och energi till djupjobb. För att ha tid till återhämtning bör du ha en fast slutpunkt för arbetsdagen. Du måste acceptera att så snart arbetsdagen är över så tillåter du inte intrång av jobbrelaterade saker, det avser exempelvis att kolla mejl eller surfa på jobbrelaterade webbsidor.
En strategi för att lyckas med detta är att avsluta arbetsdagen med en tydlig ritual. I ritualen säkerställer du att du har sett över alla oavslutade uppgifter och att det antingen 1) finns en fungerande plan för att uppgifterna ska bli färdiga eller 2) uppgifterna är i ett skick som gör att du enkelt kan återuppta dem när det senare blir dags igen. När du är färdig ska du ha en bestämd fras som anger att du är klar, exempelvis ”nedstängning fullbordad”. Det sistnämnda ger din koncentration en tydlig signal att det är tryggt att släppa alla jobbtankar för resten av dagen.
En viktig aspekt för avkoppling är att avsätta tid för avslappnande aktiviteter. Exempel på sådana aktiviteter är skogspromenader, lyssna på musik, leka med barnen eller ha ett enkelt samtal med en vän.
Liknande tema: Så får du ett superminne!
Kategori: Personlig utveckling