Introduktion
Inlägget är baserat på online-kursen ”The Power of Happiness” av beteendeforskaren Vanessa Van Edwards. Kursen grundar sig på en litteraturgenomgång av 246 lyckostudier, en granskning av data om lycka från över 12 000 personer samt 4 års forskning inom området.
Vad vet vi om lycka?
Forskning visar att 50% av vår lycka är genetisk medan miljön står för 10%. Resterande 40% påverkas av vårt beteende och tankesätt. Enligt Vanessa fokuserar de flesta människor på miljön för att öka sin lycka (ex. köpa nytt hus, ny bil). Människor satsar 100% på det som egentligen ger 10% lycka. Istället bör man fokusera mer på beteende och tankesätt då det utgör en större del av vår lycka.
Studier inom lycka har konstaterat följande:
- Rika människor är inte lyckligare –
En studie jämförde dem 400 rikaste amerikanerna med Amishfolket i Pennsylvania (en kristen grupp som lever på ett ålderdomligt sätt). Resultatet visade exakt samma siffror för lycka i båda grupperna. - De vackraste är inte lyckligare –
I studien ”Happiness and despair on the catwalk” undersökte forskarna lyckan hos supermodeller. Resultatet visade att supermodellerna är mindre lyckliga än genomsnittsamerikanen. - Lottovinnare är inte lyckligare –
Undersökningar avslöjar att ett år efter vinsten har lottvinnare samma nivåer av lycka som innan vinsten. Att vinna på lotto är alltså inte livsförändrande för lyckan som många tror.
3 tips för lycka
I kursen nämns många metoder och tankesätt för bättre lycka. Bland annat sociala relationer, fysisk aktivitet, lekfullhet. Jag har valt i detta inlägg att ta med 3 metoder bortom dem välkända och som jag upplever är speciellt intressanta:
1. Öva på ”positive bias”
Att tänka negativt och oroa sig över saker har evolutionärt varit gynnsamt för att kunna överleva. Vi tenderar därför att tänka negativt trots att vi inte har samma faror som förmänniskorna hade. Men kan vi programmera om vår hjärna så att vi kan tänka mer positivt?
En grupp forskare lät studenter spela Tetris i 5 timmar och undersökte sedan effekterna av det. Efter experimentet rapporterade studenterna att de såg allt runtomkring sig som Tetris-block. De såg möbler i sitt rum som Tetris-block och funderade hur de kunde organisera dessa så de kan passa ihop. Även när de gick till en park tänkte de hur bänkarna kan organiseras så de passar ihop. Studien visar alltså att med övning så kan hjärnan omdirigeras att tänka på ett visst sätt.
Att öva på positive bias innebär att träna hjärnan att hitta det bästa med varje situation, istället för att tänka och uppmärksamma det negativa. Följande exempel belyser skillnaden mellan negativt och positivt tankesätt:
Negativt tänk Positivt tänk
Vad är dåligt? Vad är bra?
Vad saknas? Vad är tillräckligt?
Jag skäms över Jag är stolt över
Att programmera om hjärnan att tänka positivt kräver tålamod och övning. Vanessa nämner att hon under en period upplevde att hon ofta möttes av rött trafikljus när hon körde sin bil på väg till jobbet och blev frustrerad över det. Så småningom började hon räkna upp positiva saker som hon har i livet varje gång bilen stannade för rött ljus. Till slut såg hon fram emot att det skulle bli rött ljus för att kunna påminna sig om allt bra hon har i livet!
2. Utnyttja din talang och färdighet
Enligt forskning som psykologiprofessorn Barbara Fredrickson har gjort är det viktigt att vi utnyttjar vår talang och färdighet för att känna oss kapabla och duktiga. Detta leder i sin tur till positiva känslor som stolthet, nöjdhet och lycka.
Att göra saker enbart baserat på vad andra tycker utan hänsyn till det egna intresset leder oftast till en negativ spiral med känslor av olycka och missnöjdhet. En positiv spiral utgår från vår naturliga talang och leder till positiva känslor. I kursen illustreras detta enligt nedan:
Så hur tar jag reda på mina talanger och färdigheter? Följande är några frågor att utgå ifrån:
- Gällande vad frågar dig andra om hjälp?
- Vilka färdigheter har lett dig till där du är idag?
- Vad skulle dina vänner säga att du är bra på?
När du har identifierat dina talanger och färdigheter gäller det att gradera dem, sätt mellan 1-5 där 5 innebär att det är något som du starkt känner att du har. Exempel på färdigheter kan vara samarbete, kreativitet, logiskt tänkande, problemlösning och skrivande. Identifiera därefter vilka aktiviteter som tillåter dig att utöva dina färdigheter. Utgå ifrån aktiviteter hemma, jobbet samt fritid. Nedan är ett exempel:
Färdighet | Gradering | Vilka aktiviteter tillåter dig att utöva färdigheten? |
Organisering | 5 | Hemma: Planerar och organiserar helgaktiviteter Jobb: Fixar kontorsfester Fritid: Organiserar fotoalbum |
Sista steget är att identifiera dem luckor som finns. Vilka färdigheter har du graderat högt (4-5) men inte har aktiviteter för? Finns det färdigheter som du använder enbart på jobbet men önskar även använda på din fritid? Implementera aktivitetsförändringar baserat på dem färdigheter som du vill utnyttja mer i din vardag.
3. Ta vara på små lyckomoment
I en studie fick deltagare se en neutral video som visade reklam för tvättmedel. En annan grupp fick se en våldsam rallyvideo. Den tredje gruppen tittade på en video som visade en person som dansar genom ett landskap med vackra vyer. Vad forskarna fann var att videon med den dansade personen hade fysiologisk effekt på deltagarna, den sänkte deras blodtryck och hjärtfrekvens. Experimentet tydliggör att även små moment av nöje har en positiv effekt på välmåendet.
Därför är det viktigt att vi tränar på att uppmärksamma små vardagliga moment av lycka, detta kommer förstärka lyckan och göra den mer varaktig.
Processen att ta vara på dessa små moment består av 5 steg: Förväntan, avnjutning, förtydligande, utnyttjande och ihågkommande. Låt oss säga att du ska fika med en vän, så kan stegen se ut:
- Förväntan – Träna på att se fram emot träffen, bygg upp positiva förväntningar att det kommer bli roligt. Studier visar att när vi ser fram emot saker så frigör detta dopamin i hjärnan!
- Avnjutning – Handlar om att vara i nuet, att inte tänka på annat utan att vara i stunden. Fokusera på samtalet du har med din vän samt maten/drycken som du avnjuter.
- Förtydligande – Beskriv för dig själv hur upplevelsen är, vilka positiva känslor har du under fikat?
- Utnyttjande – Utnyttja tillfället genom att till exempel fota och dela med dig av upplevelsen till andra på sociala medier.
- Ihågkommande – Påminn dig efteråt om fikat med din vän, tänk på vad som var bäst med tillfället.
Det finns många dagliga moment av lycka som du kan ta vara på genom att applicera ovannämnda steg. Exempelvis att kolla på film, läsa böcker, äta en god middag, ge presenter.
En viktig aspekt för välmåendet och lyckan är att aktivt införa små ritualer i vardagen som ger extra lycka. Dessa kan vara:
- En meditationspromenad
- Kolla roliga youtube-klipp
- Läsa korta roliga berättelser
- Dansa
- Kolla konst på nätet
- Brygga gott te
Liknande tema: Därför vill du fortsätta vara olycklig!
Kategori: Lycka