Introduktion
Inför det nya året är det många i min omgivning som har ett nyårslöfte gällande mer regelbunden träning. Andra som jag pratat med har löften avseende att bli mer miljömedveten, spendera mindre tid på sociala medier samt träffa vänner oftare. Alla dessa löften tycker jag är bra och utvecklande. Det finns dock saker som jag upplever att väldigt få gör men som har stor betydelse för vår mentala hälsa och utveckling.
Nedan är 4 nyårslöften – bortom de klassiska löftena – som jag har och kommer göra under det nya året! Jag rekommenderar dig att göra dessa också!
1. Öva på tacksamhet
Vi lever i en tid som domineras av sociala medier och materialism. Det är naturligt att vi ständigt jämför oss med andra och endast uppmärksammar saker som vi saknar, vilket försämrar vårt välmående. Vi tänker sällan på bra saker som vi har i livet.
Flertalet studier gjorda av tacksamhetsforskaren Robert A. Emmons, har visat att tacksamhet ökar lycka och minskar depressioner och negativa känslor såsom ånger, avundsjuka, frustration och uppgivenhet.
Så hur ska man öva på tacksamhet? Ett bra sätt som gör att vanan blir av är att köpa en tacksamhetsdagbok som du har vid nattduksbordet. Då blir du påmind om att skriva något innan du går och lägger dig. Att köpa en dagbok vars utseende tilltalar dig gör dig extra motiverad att använda den. Det räcker med att skriva några rader om saker som du är tacksam över eller om något särskilt bra som hände dig under dagen.

Min nyköpta tacksamhetsdagbok för det nya året
2. Ta dig utanför din komfortzon
De flesta vill ha ett spännande och omväxlande liv. Ändå fastnar många i vardagsrutiner och stannar i komfortbubblan. Om du vill växa som människa gäller det att lämna det trygga och våga prova nya saker. Jag har märkt att när jag vågat göra saker som känns läskiga så har det gett mig glädje, stärkt mitt självförtroende och lärt mig mer om mig själv. Jag upplever också att det motiverar andra i min omgivning att utmana sig själva.
Några utmanande saker som jag har gjort under året är:
- Dykning
- Inomhusklättring
- Börjat ett nytt jobb

Dykning i Eriksdalsbadet – Var riktigt utmanande för mig
Under det kommande året har jag tänkt göra bland annat dessa tre saker för att pusha mig bortom komfortzonen:
- Resa själv till en ny plats
- Testa Bodyflight (flyga fritt i vindstunnel)
- Gå på danspass (har aldrig gjort det och har dålig rytmkänsla)
3. Ägna tid åt reflektion
En viktig grundsten för att förbättra något är att ständigt analysera, man behöver granska och fundera över sin livssituation för att kunna förbättra den. Inom personlig utveckling brukar man tala om 5 utvecklingsområden, dessa är: Mentala, fysiska, sociala, emotionella och spirituella.
Ett bra sätt är att utgå från dessa områden och fundera över vad du skulle vilja förändra. Skulle du vilja motionera mer? Träffa vänner oftare? Är du nöjd med ditt jobb? När du har identifierat vad du skulle vilja ändra på är det viktigt att sätta upp en plan för förändring och genomföra den.
Min rutin gällande reflektion är att varje söndagsmorgon gå 3 varv runt en sjö som heter trekanten. Sedan sätter jag mig på en bänk framför sjön och reflekterar under en kvart. Resor som jag gjort, byte av jobb, nya aktiviteter som jag upplevt, allt detta planerade jag under min reflektionsstund.

Bänken framför sjön trekanten där jag brukar sitta och reflektera
4. Hjälp andra
Att hjälpa andra förbättrar din mentala hälsa. Dr Suzanne Richards på University of Exeter Medical School har gjort en meta-analys inkluderande 40 studier från de senaste 20 åren och funnit samband mellan volontärarbete och förbättrad hälsa. Studien visade att volontärarbete är förknippat med lägre depression, ökat välbefinnande samt ett längre liv.
Man kan hjälpa andra på olika sätt, till exempel genom att donera pengar till välgörenhet, lyssna på en väns bekymmer, erbjuda en närstående hjälp med något etc.
Jag har upplevt att jag mår bättre och bli gladare när jag stödjer andra. Mina planer inför det nya året för att hjälpa andra är:
- Våga fråga mer hur andra i min omgivning mår
- Bli bättre på att lyssna på andras bekymmer/problem och bekräfta deras känslor (brukar vara snabb med att komma med lösningar och inte lyssna tillräckligt bra)
- Skänka pengar till välgörenhet

Att hjälpa andra är välgörande för den mentala hälsan
Hur lyckas jag med mitt nyårslöfte?
Forskning från Stockholms och Linköpings universitet visar att hur du formulerar ditt löfte har stor betydelse för resultatet. Studien grundar sig på 1 066 personers nyårslöften årsskiftet 2017/2018. Testpersonerna fick formulera sina nyårslöften och delades sedan in i tre grupper. Grupperna fick olika mycket stöd under året – inget stöd alls, lite stöd och mycket stöd. Uppföljning gjordes varje månad under hela året.
Vad som förvånade forskarna var att stödet som gavs till personerna inte spelade så stor roll för resultatet. Istället var det hur man formulerat sitt löfte som var det mest betydande för om man lyckats hålla det under hela året. Bäst gick det för dem deltagare som formulerat ett ”närmandemål”, alltså ett nyårslöfte som utgår från att man börjar med eller inför något nytt i sitt liv. Sämre resultat gick det för de som formulerat ett ”undvikandemål”, alltså ett löfte som grundar sig på att man ska undvika eller sluta med något.
Exempelvis istället för att formulera löftet som ”Jag ska sluta äta godis och gå ner i vikt”, så har du större chans att lyckas om du istället formulerar löftet ” jag ska äta frukt flera gånger om dagen”. På så sätt ersätter du godis med något nyttigt som förmodligen gör att du går ner i vikt. Man kan inte sudda ut ett beteende, men man kan ersätta det med något annat.
Liknande tema: 1 år efter – Var det värt att blogga?
Kategori: Vanor/förändring