Aldrig nöjd trots uppfyllda mål
Oavsett vad jag gjorde kände jag mig aldrig riktigt nöjd. Under tiden på högskolan hade jag en övertygelse om att jag kommer känna tillfredsställelse bara jag tar examen. Livet kommer bli perfekt och allt kommer kännas bra. Det blev aldrig så, jag kände ingen riktig glädje efter att jag tog examen. Istället började jag sträva mot nästa mål, att hitta ett jobb. Efter det när jag hade jobbat ett tag blev nästa mål att köpa första lägenheten. Även då jag uppfyllde dessa saker var jag inte särskilt nöjd.
Så varför blev jag aldrig nöjd trots att jag lyckades uppfylla mina mål? Svaret är att framgång och tillfredsställelse är två olika saker! Jag hade inte jobbat med att utveckla känslomässig tillfredsställelse. Jag tänkte alltid på nästa steg och oroade mig över framtiden, jag ältade saker och jämförde mig ständigt med andra.
Följande text är baserad på ett utdrag ur mental coachen Johannes Hansens bok ”Starkare”.
Framgång och tillfredsställelse är olika saker
Du kommer inte känna dig annorlunda för att du uppnår ett mål. Ingenting du uppnår kommer förändra din relation till dig själv. Därför gäller det att dela upp din strävan i två rubriker: Framgång och tillfredsställelse. Oavsett hur ditt liv ser ut är det viktigt att du har en plan för båda, en plan för att bli framgångsrik som ger dig ett liv med frihet och möjligheter samt en annan plan för din känslomässiga tillfredsställelse. Om du aldrig blir nöjd oavsett vad du åstadkommer behöver du göra ett känslomässigt jobb för att lösa det.
Högpresterande människor brukar ofta säga ”Jag kan aldrig uppskatta någonting”, ”Jag känner mig otillräcklig vad jag än gör”. Dessa kommentarer kommer ofta från en person som försöker må bättre genom att göra fler saker och pressa sig själv hårdare, vilket aldrig kommer att ske. För det handlar om att kunna leva med sig själv när man inte är uppslukad av en jakt på visioner. Aspekter som är viktiga för att känna känslomässig tillfredsställelse är relationer, meningsfullhet, att ge värde till andra, vända negativa tankemönster och utveckla känslomässig mognad.
Följande är 5 tips för att utveckla känslomässig tillfredsställelse och bli mer nöjd med livet.
5 tips för att bli mer nöjd
1. Gå med på att få och ge dig själv bekräftelse
Om du fastnat i att känna att ingenting du gör är bra nog, kan du inte ta emot beröm. Du känner dig generad, irriterad eller till och med äcklad när någon säger att du är bra, omtänksam eller duktig. Träna på att gå med på att ta emot bekräftelse från andra, låt andra få bekräftelse av dig och ge dig själv bekräftelse.
2. Lär känna dig själv bättre
Du vill inte ignorera vem du är eller vad som format dig. Små upplevelser, erfarenheter eller händelser har satt avgörande spår som begränsar och påverkar dina beslut, rädslor och möjligheter framåt. Reflektera över detta för att förstå dig själv bättre och ta reda på vad du behöver bearbeta för att utvecklas som person.
3. Avsätt tid till relationer
Du behöver inte ha väldigt många nära vänner. Men det är fördelaktigt för dig känslomässigt att ha ett antal människor som du strävar tillsammans med. Som du möter utmaningar med och som du delar med dig av ditt liv till.
4. Jämför dig med någon som är lite sämre än du
Du har säkerligen vanor som får dig att känna dig dålig och frustrerad, som får dig att bli hård mot dig själv. Exempelvis att du jämför dig med andra och plockar en extraordinär egenskap från var och en av dem, och därmed bygger en supermänniska som du ska tävla emot. Det är ogenomtänkt självplågeri. Jämför dig istället med någon som jobbar med det du gör och som inspireras av dig. Gå med på att känna dig överlägsen och stolt en stund.
5. Fira dina framgångar
Träna på att känna dig stolt och tillfredsställd. Njut av det du har uppnått. Du går miste om mycket glädje och njutning om du aldrig tillåter dig själv att vara stolt över vad du har åstadkommit. Ett tips är att skriva en lista på häftiga saker som du har förändrat och förverkligat senaste åren. Fyll på och titta på den regelbundet, tillåt dig att känna glädje och stolthet.
Liknande tema: Sluta jaga bekräftelse!
Kategori: Självkänsla