Introduktion
Jag upplever att det inte är lätt att hjälpa andra. Vad är lämpligast att säga? Är jag för hård och rak i kommunikationen eller för avvaktande och försiktig? Vad är viktigt att tänka på när man stöttar någon?
Vad jag vet inte hjälper är när jag mått dåligt och fått höra ”ryck upp dig” eller ”det här är inte så allvarligt”. Detta är provocerande då jag upplever att personen förminskar problemet samt inte orkar sätta sig in i min situation och hjälpa till.
Så hur ska man hjälpa andra på bästa sätt? Följande text är baserad på ett utdrag från mental coachen Johannes Hansens bok ”Starkare”.
Varför skulle en person inte vilja ha din hjälp?
- Din attityd när du hjälper är inte särskilt sympatisk
- Er relation är inte så pass bra att personen litar helt på dig
- Personen vill ha hjälp, men är för stolt för att erkänna det
- Personen litar på dig som person, men inte på dina lösningar
När är du ett dåligt stöd?
Den du vill hjälpa kommer ställa sig en avgörande fråga: Kan jag lita på den som vill hjälpa mig? Du tänker kanske att det klart att man kan lita på mig. Men vad är det som säger att just dina råd är de bästa råden för någon annan? Kan det vara så att dina råd handlar mer om vad du själv vill och behöver än vad som är bäst för personen? Här är några tecken på att du har en självisk agenda och är därför ett dåligt stöd.
- Fåfänga: Du vill att någon ska förändras eftersom du förknippar dig själv med personen. Just nu får personen dig att verka sämre. Exempel på det är föräldrar som skäms över sina barns livsval.
- Sorg: Du blir för ledsen av att se någon annan som är ledsen. Kanske reagerar du med ilska eller pressar personen utan tålamod.
- Rastlöshet: Du tycker inte om när saker går långsamt och att folk inte förstår. Exempelvis att någon fastnat i sitt förflutna och då blir du på grund av din rastlöshet för pushig och arrogant.
- Oro: Du påverkas av någon annans oro så att du själv blir orolig, arg, sur och/eller besviken på personen istället för att vara ett bra stöd.
4 tips för att hjälpa andra
1. Var empatisk
Om du vill nå fram till personen gäller det att ha en ödmjuk och nyfiken inställning samt ge personen tid. Empati är förmågan att förstå hur en annan person tänker eller känner i en viss situation. Det är viktigt att inte döma personens sätt att tänka och vara. Visa att du ser och förstår känslorna. Närma dig genom att berätta att du ser att personen är arg, ledsen eller känner sig orättvist behandlad.
Skillnaden mellan empati och sympati är att i sympati låter du dig påverkas av personen du pratar med, till den grad att du genomlever samma tankar och känslor som personen. Detta gör det omöjligt att zooma ut och se andra perspektiv. Därför är det viktigt att kunna stå kvar och hantera personens reaktioner samtidigt som du möter dina egna känslor.
2. Hjälp personen att ta ansvar
Utmana personen att sluta kämpa mot något som redan har hänt, att lämna offerrollen bakom sig. Det är lätt att leva i ett ”omhändertagande”-mood där du inte ställer krav på att personen tar ansvar och löser sina problem.
Ställ insiktsfulla frågor av typen: Vad tycker du är roligt? Vad trivs du med? Vad skulle du vilja hände framåt? Vilka människor mår du bra av? Uppmuntra personen att göra en handlingsplan och styra upp saker.
3. Experimentera med din approach
Bra samtal kräver tid, energi och tålamod. För att nå fram behöver du anpassa din ton och angreppssätt till mottagaren. Ett smart råd är att experimentera med din approach och hjälpa personen på andra sätt än du vanligtvis brukar göra. Vad skulle vara tvärtom mot hur du brukar göra? Tydlig, hård, rak, indirekt, frågande inspirerande, argumenterande, utmanande, avvaktande? Prova dig fram för att hitta det som fungerar.
4. Uppmuntra till professionell hjälp
Många är rädda för att söka professionell hjälp, trots att de borde. Känslan av skam och misslyckande hindrar de flesta, man är rädd för vad andra ska tycka.
Proffs som jobbar med att ge stöd förändrar människors liv, det är ett faktum. Ibland kan det därför vara smart att uppmuntra personen du vill hjälpa att söka professionell hjälp.
Liknande tema: 5 sociala superkrafter!
Kategori: Mänskliga relationer