Introduktion
Jag tittade på Netflix-serien ”Bill Gates: Koden till min hjärna”. En serie som berättar om Gates barndom, tiden med Microsoft och hans arbete med miljö-och klimatfrågor samt att bekämpa virussjukdomar. I serien talar han också om personliga tankar och reflektioner.
Följande är 3 lärdomar från Bill Gates som jag tycker är viktiga och gynnsamma att ha för ens personliga utveckling.
1. Att tänka utanför ramarna
Att tänka utanför ramarna innebär att tänka från ett nytt perspektiv, att tänka nytt och kreativt. Detta tycker jag är särskilt tydligt när Gates grundade företaget Microsoft. Ingen hade vid den tidpunkten lyckats köra kommersiell programvara på en persondator. Det var något helt nytt och unikt.
Ett annat exempel på att tänka utanför ramarna är när Gates jobbade med att hitta en lösning för sanitetsproblemen i utvecklingsländer. Han tänkte då på en lösning där ett reningsverk inte slösar vatten eller kräver mycket energi. Idén utvecklades tillsammans med tillverkningsföretaget Janicki. Resultatet blev ett reningsverk kallat ”Omniprocessor”. Istället för att mänskligt avfall dumpas i floden så tas den till reningsverket, den får vattnet att avdunsta och det fasta avfallet bränns. Ångan från förbränningen används till att få el till processen. Reningsverket kräver alltså ingen yttre energikälla eller vatten. Idag finns ”Omniprocessorn” i Senegals huvudstad och renar en tredjedel av stadens avloppsslam.
Ytterligare exempel är att Gates valde att satsa på att utveckla kärnreaktorer, vilket visar på okonventionellt tänkande då många anser att kärnkraft är riskabelt och en dålig lösning. Gates ville utveckla säkra kärnreaktorer då denna typ av energikälla inte släpper ut fossila bränslen som påverkar klimatet negativt. För att göra detta samarbetade han med Kina som hade byggt många reaktorer. Men på grund av handelskriget mellan USA och Kina sprack samarbetet.
2. Att ha god självinsikt
Det är tydligt genom serien att Gates är medveten om sina styrkor och svagheter. Han frågar när han inte vet saker, exempelvis vad gäller idén med reningsverket frågade han Peter Janicki, grundaren av tillverkningsföretaget Janicki om det gick att utveckla en sådan lösning som han hade tänkt sig.
Gates konfronteras avseende sina projekt som inte gått så bra. Exempelvis polioprojektet där fallen av polio hade ökat under de senaste åren samt kärnavtalet med Kina som sprack. Intervjuaren frågade honom: ”Kommer du någonsin säga det här var för svårt, jag ger upp”. Då svarar Gates: ”Ja, ibland måste man säga: Vi ger upp. Ibland måste man säga: Jag måste jobba hårdare”. Jag tycker att detta visar att han inte är rädd att erkänna sina misslyckanden och vad han behöver göra för att det ska bli bättre. Även då det är något obekvämt att erkänna saker som att ge upp eller jobba hårdare.
Gates tillfrågas också om den vanligaste kritiken mot honom, vilket är att han tror att tekniken kan rädda allt. Gates medger att kritiken stämmer vilket visar på god självinsikt, utan problem erkänner han: ”Ja, det är jag skyldig till, i alla problem undersöker jag hur tekniska innovationer kan lösa dem. Det är det enda jag kan och det enda jag är bra på”.
3. Att ta risker
Trots att Gates hade kommit in på prestigeuniversitet Harvard så hoppade han av utbildningen för att ha tid att utveckla sitt eget företag. Många skulle nog inte ta den risken att hoppa av då en examen från universitetet ger oftast en tryggare framtid och ökar chansen att få jobb.
En av Gates vänner nämner att ”Bill tar risker”. Som exempel berättar han att Gates drog axeln ur led när han surfade nerför en vulkan i Ecuador. Han nämner också att Gates tar i med allt vad han har när han cyklar nedför en brant backe, helt utan rädsla. Samma sak med skidåkning, han är helt orädd.
År 2013 blev Gates varnad av människor i sin närhet att kampen mot polio var förlorad. Trots denna uppenbara risk åkte han till Abu Dhabi och tillkännagav ett nytt program som var tänkt att utrota polio på bara sex år. Tillsammans med sina partnerorganisationer bestämde de sig för att öka sitt engagemang, de skulle spendera nästan sex miljarder dollar i kampen mot polio.
Liknande tema: The Last Dance – Lärdomar
Kategori: Personlig utveckling