Introduktion
Under stora delar av livet har jag varit olycklig. Visst har det hänt saker som har gjort att jag känt så, exempelvis hälsoproblem, en närstående som varit sjuk, höga prestationskrav. Men när jag reflekterar tillbaka inser jag att jag lät olycka vara en del av mig, att jag på något sätt ville stanna i mörkret. Jag identifierade mig alltid som en ”olycklig person” vilket gav mig en slags trygghet och paradoxalt nog också en liten lycka i olyckan. Så varför ville jag vara den där pessimistiska olyckliga personen? Varför ville jag ”behålla” och ibland förstärka dessa negativa känslor?
Följande var mina anledningar, kanske har du upplevt samma sak?
· Du vill ha ursäkt för att inte ta tag i saker
Att vara bekymrad och olycklig har fungerat som en utmärkt ursäkt för mig att inte ta tag i saker. För vem kräver av en person som mår dåligt att göra mer? Att anstränga sig och göra en förändring? Ingen, varken man själv eller andra. Så trots alla negativa känslor som olycka medförde så gav den ändå något positivt, en bekvämlighet och trygghet att stanna i nuvarande situation istället för att förändra, vilket är jobbigare.
Jag minns en period i mitt förra jobb då jag var nedstämd och olycklig. Egentligen ville jag byta jobb men istället för att ta tag i det så lät jag mig själv bara vara olycklig över situationen. Jag identifierade mig som deprimerad och uttryckte till andra hur jobbigt jag hade det. På så sätt hade jag en ursäkt att inte ta tag i saken och ändra min jobbsituation, för det var bekvämare att inte göra något.
· Du vill ha mod och acceptans att göra saker
Att vilja vara olycklig och stanna i den känslan har gett mig acceptans och mod att göra saker. Jag ansåg mig inte förtjäna vissa saker om jag inte mådde dåligt först. Dessutom tänkte jag att andra inte kommer att ifrågasätta mina val om jag har framställt mig som nedstämd och deprimerad. För det svårare att kritisera en arg och deprimerad person.
Exempel på detta är när jag skulle boka en exotisk och dyr resa till USA och Kanada, något som jag vid den tidpunkten aldrig hade gjort tidigare. Visst var det jobbigt och stressigt på jobbet. Men jag lät dessa känslor förstärkas för att ”legitimera” resan för mig själv och omgivningen. Jag ansåg mig inte vara värd resan om jag inte var utmattad och mådde dåligt. De närmaste skulle då också förstå och ”acceptera” att jag reser om de får veta att jag behöver det för att må bättre.
· Samhällsnormen säger att du bör vara olycklig
När jag inte har följt samhällsnormen har jag känt att jag är fel. Att jag inte förtjänar att vara lycklig. Det är först när jag skulle åstadkomma sakerna som normen talar om att man bör ha som jag skulle tillåta mig vara lycklig.
Exempel på detta är de första månaderna efter att jag tog examen från högskolan. Jag hade då inte fått ett jobb, var singel och flyttade tillbaka hem. Enligt samhällsnormen anses inte detta vara en lyckad livssituation. Jag villkorade därför lyckan baserat på samhällsnormen. Jag valde att stanna i olycka då jag saknade saker som enligt normen är viktiga att ha.
· Det är en del av din identitet
Att ha en identitet där andra tänker att ”han är alltid bekymrad och stressad” var ett sätt för mig att visa andra att jag är ambitiös. Jag ville vara olycklig och stanna i den känslan eftersom jag likställde olycka med en person som är prestationsinriktad, har starkt driv och jobbar hårt. Att tillåta mig vara glad innebär att mitt liv är bra och stillsamt, att jag inte anstränger mig tillräckligt och har saker som jag kämpar med.
Identiteten gav mig bekräftelse från andra att jag är ambitiös och kämpar.
Avslutning
Ibland händer det saker som gör dig olycklig, jag menar inte att man alltid väljer att vara olycklig. Jag menar inte heller att du inte har rätt att känna dig ledsen och nedstämd. Mitt inlägg vänder sig till dig som har stannat och fastnat i mörkret, som länge fastnat i känslor av olycka. De ”fördelar” som olycka medför är marginella, det är mycket bättre för ditt välmående att välja lycka. Kanske har du aldrig reflekterat varför du har stannat i mörkret, i så fall fundera på vad du vinner på det. Är vinsten mer fördelaktig än att få tillbaka hoppet och livsgnistan?
Livet kommer att slå dig, det är inte ditt fel att du faller. Men att resa sig upp är ett val, ditt val. Så våga ta dig ur mörkret, våga trampa upp en ny stig. Visst kan det vara läskigt, men att förändra och välja lycka kräver ibland mod.
Liknande tema: 5 mindset tips för bättre lycka!
Kategori: Lycka