Introduktion
En vän rekommenderade mig att läsa boken ”hjärnstark” av överläkaren Anders Hansen. Han berättade att boken är väldigt intressant och bygger på modern hjärnforskning om hur motion positivt påverkar hjärnan. Jag läste boken och kan bara instämma, den är riktigt spännande och gav mig många nya insikter.
Enligt boken har forskning avslöjat att hjärnan är föränderlig, inte bara hos barn men även hos vuxna. Hjärnan är mer som modellera än porslin, denna modellera går att forma genom motion. Förutom att må bättre förbättrar träning minne, koncentration, kreativitet och stresstålighet. Den gör också att man tänker snabbare.
Följande är 5 intressanta fördelar med motion som du – antagligen – inte visste om:
1. Motion fungerar som medicin mot depression
En sammanställning som forskare har gjort på dem 30 mest välgjorda studierna på träningens effekter mot depression från 1980-talet och framåt visar att motion fungerar utmärkt som medicin mot depression.
Enligt Hansen är det ofta svårt att dra gränsen för vad som är depression, varken blodprov eller röntgenundersökningar kan ge ett svar på om man är deprimerad. Om man ger antidepressiv medel till någon som inte är minsta deprimerad kommer medlet normalt inte få någon effekt. Däremot hjälper träning mot alla former av nedstämdhet, inte bara den som är allvarlig som depression. Träning gör att alla mår bättre, de negativa tankarna minskar och självkänslan ökar.
Enligt författaren är det viktigt att understryka att depressionsmediciner fungerar, det handlar inte om antingen medicin eller träning utan om att uppmärksamma de positiva effekterna av motion.
2. Motion är bättre för din tankemässiga förmåga än spel & appar
Det finns idag många spel, appar och andra produkter som påstås göra hjärnan effektivare. För att undersöka om det finns någon grund för vad tillverkarna lovar bestämde sig sjuttio av världens ledande forskare och psykologer att undersöka detta. Resultatet blev en svidande kritik. Undersökningen konstaterade att spel och appar gör att du blir bättre på själva spelet men du stärker inte dina tankemässiga förmågor. Du blir inte smartare, mer koncentrerad eller kreativ och du förbättrar inte heller ditt minne. Samma sak gäller korsord och sudoku som ofta kallas hjärngymnastik.
Däremot har forskningen gång på gång visat att motion och träning stärker i princip alla våra tankemässiga förmågor.
3. Motion ökar din IQ
Under mönstringen testas bland annat konditionen på en motionscykel där belastningen hela tiden ökar och det gäller att cykla så länge man orkar. När cyklingen är över följer tester av muskelstyrkan och därefter görs en psykologisk bedömning. Mönstringsdagen avslutas med ett IQ-test.
Under 26 års tid gjorde mer än 1,2 miljoner 18-åringar dessa tester. En sammanställning av resultaten visade ett tydligt samband, unga män som hade bättre kondition presterade bättre på IQ-testet än de som hade dålig kondition.
Men var det verkligen träning och bra kondition som gjorde de unga männen smarta eller tränade smarta mer än de andra? Vad är hörnan och vad är ägget?
För att undersöka detta valde forskare att titta på enäggstvillingar. Dessa har i princip identiska gener och oftast vuxit upp tillsammans. Bland den dryga miljonen mönstrande unga män fanns 1 432 enäggstvillingar. I en del fall hade den ena tvillingen bra kondition och den andra sämre. Som enäggstvillingar borde de ha samma IQ. Men det hade de inte. Tvillingen med bra kondition hade högre IQ än tvillingen med dålig kondition. Resultaten visar att motion ökar din IQ!
4. Motion förbättrar barnens skolbetyg & stresstålighet
Amerikanska forskare har studerat drygt 250 skolbarn i tredje och femte klass. Kondition, muskelstyrka och smidighet undersöktes samt hur de presterade i skolan. Undersökningen konstaterade att barn i bra fysisk form var bättre på matte och läsförståelse. Ju bättre form desto bättre resultat.
Ytterligare en studie från Nebraska i USA studerade närmare 12 000 barn. Forskarna såg då att barn med bra kondition hade bättre resultat på matte-och engelskaproven än dem med sämre kondition.
Effekterna av att barn rör på sig sträcker sig bortom att de blir bättre i skolan. I Finland undersöktes hur 258 barn i andra klass regerade på stressiga situationer. De fick ha en stegräknare på sig och stresskänsligheten mättes i tester där man efterliknade stressiga situationer i deras vardag. De fick till exempel räkna under tidspress och hålla presentationer för varandra. Sambandet var tydligt. Barn som tog många steg reagerade inte lika starkt på stress. Det visade sig inte bara på att de blev lugnare utan även på nivåerna av stresshormonet kortisol som inte steg lika mycket som hos dem stillasittande.
5. Motion gör hjärnan yngre
Närmare 100-personer i 60-årsåldern lottades i två grupper. Den ena gruppen fick ta regelbundna promenader ett par gånger i veckan under ett års tid. Den andra gruppen fick träffas lika ofta men gjorde istället lugna övningar där de inte fick upp pulsen. Hjärnan hos personerna undersöktes med magnetkamera både före och efter året med promenader och lugna övningar.
Resultatet visade att hjärnan hos gruppen som hade promenerat inte verkade ha åldrats utan istället blivit biologiskt yngre. Psykologiska tester avslöjade att förmågan att ta initiativ, planera uppgifter och hålla koncentrationen hade förbättrats hos deltagarna som hade promenerat.
Upptäckten innebär att hjärnan arbetar effektivare hos personer som är fysiskt aktiva och att processer som följer av stigande ålder kan bromsas eller till och med vändas så hjärnan blir yngre.
Hur ska man träna för bäst effekt?
Anders Hansen skriver följande:
Det allra viktigaste: Hjärnan räknar varje steg! Det är bättre att du rör på dig i 30 minuter än i 5 minuter, men 5 minuter räknas också. Gör något du tycker är roligt!
Om du vill få bra effekt bör du promenera i minst 30 minuter.
Det allra bästa för hjärnan är att springa minst 3 gånger i veckan och i 45 minuter varje gång. Att få upp pulsen rejält är också viktigt.
Fokusera på konditionsträning. Även styrketräning påverkar hjärnan positivt, men konditionsträning ger bäst effekt. Så om du gillar att styrketräna ska du inte glömma att komplettera med konditionsträning.
Liknande tema: 8 saker du inte visste om sömn!
Kategori: Välmående