Introduktion
Jag har flera gånger diskuterat med vänner vad det är som gör vissa människor så framgångsrika i sitt område. Vi har haft olika åsikter, min övertygelse har varit att det är främst talang och hårt arbete som ligger bakom. Men vad säger forskningen om detta? Jag bestämde mig för att ta reda på svaret och läste därför boken ”Grit-konsten att inte ge upp” av psykologiprofessorn Angela Duckworth.
Den mest avgörande faktorn för framgång
Enligt Duckworths studier är Grit den mest avgörande faktorn för framgång. Grit är en kombination av passion och uthållighet. Det som utmärker personer som har denna egenskap är att de är ihärdiga, arbetar ovanligt hårt samt har en oerhört stark återhämtningsförmåga. De ger inte upp vid motgångar. Dessutom vet dessa personer i djup bemärkelse vad de egentligen vill. De är inte bara beslutsamma utan har även en riktning.
Studier avseende framgång
Gröna Baskrarna är den amerikanska militärens specialstyrkor. De hör till arméns bäst tränade soldater och utför de farligaste uppdragen. Utbildningen är väldigt krävande och består av flera etapper. Etappen som Duckworth studerade har en urvalskurs där det avgörs vilka som tar sig vidare till den sista etappen. Att ta sig till urvalskursen är en prestation i sig, men ändå valde 42 procent av kandidaterna att dra sig ur innan kursen var slut. Undersökningen visade att det som kännetecknade deltagarna som klarade urvalskursen är att de hade mer Grit än andra!
I ett skoldistrikt i Chicago gjorde Duckworth en undersökning för att ta reda på egenskaperna hos de elever som gick ut med slutbetyg från gymnasiet. Tusentals elever som gick gymnasiets näst sista årskurs fick fylla i en ”Gritskala” samt andra enkäter. Drygt ett år senare hade 12 procent av eleverna misslyckats med att ta studenten. Studien visade att det som var utmärkande för dem elever som tog studenten i tid var att de hade mer Grit!
Dessutom såg författaren samma mönster gällande vuxna med högskoleutbildning och upptäckte att vuxna med mycket Grit kom längre i sin högskoleutbildning. Vuxna som hade tagit en doktorsexamen hade mer Grit än de som tog examen från fyraåriga universitetsutbildningar.
Duckworth klargör att egenskaper som erfarenhet, medfödd talang och stöttning av andra är viktiga faktorer för att nå framgång. Men enligt hennes undersökningar inom olika områden är Grit den mest avgörande egenskapen för att lyckas!
Varför värdesätter vi talang mer?
Trots att studier visar att Grit (passion och uthållighet) är viktigare än talang för framgång tenderar människor att värdesätta talang mer. Varför är det så?
Duckworth förklarar att när vi bygger en mytologi runt naturbegåvning så kan vi slappna av och behöver inte konkurrera. Vi behöver därmed inte känna avund, utan har en bra bekväm förklaring. Vi vill helst ha den utmärkta egenskapen färdigpackad och föredrar mystiken framför det alldagliga.
Hur utvecklar man egenskapen Grit?
Författaren skriver att precis som alla egenskaper så påverkas Grit av både arvet (genetiken) och miljön. Vidare skriver hon att fyra aspekter är viktiga för att utveckla Grit. Dessa är: Intresse, övning, syfte och hopp.
Intresse
För att hitta sitt intresse rekommenderar Duckworth att man ska ställa sig några frågor: Vad tycker jag om att tänka på? Vad bryr jag mig om på djupet? Vad tycker jag om att göra?
Hon förklarar att intressen inte bara upptäcks genom att man letar inombords. Det gäller att gå ut i världen och göra något, att experimentera. Vidare skriver hon att det som hindrar många från att utveckla ett seriöst karriärintresse är deras orealistiska förväntningar där man förväntar sig att allt ska ske fort och att man snabbt förälskar sig i en yrkesbana.
Övning
Studier visar att ihärdiga personer ägnar sig mer tid åt uppgiften. Men det är inte enbart kvantitet tid som ihärdigheten handlar om utan även kvalitén. Vilket i detta sammanhang innebär att utnyttja tiden på ett bättre sätt. Det som är av betydande för kvalitén är målmedveten övning.
Som exempel nämner författaren att hon under lång period joggade en timme om dagen. Men trots tusentals timmar med övning hade hon inte blivit en sekund snabbare. Orsaken berodde på att det inte fanns en specifik del i löpningen som hon försökte förbättra, exempelvis en viss fart som hon vill hålla eller en viss sträcka att hinna. Hon övade inte målmedvetet och blev därmed aldrig snabbare.
Syfte
Duckworths undersökningar visar att människor som har Grit kopplar sitt arbete till högre ändamål, de har en vilja att göra andra människor gott.
I boken förklaras att vi människor har utvecklats till att söka efter mening och syfte. Driften att knyta an till andra är bra för vår överlevnad och därför är denna drift ett grundläggande mänskligt behov.
Författaren har tre rekommendationer för att odla ett syfte:
- Fundera över hur arbetet som du redan gör kan bidra positivt till samhället.
- Tänk efter hur du på små men meningsfulla sätt kan förändra ditt nuvarande arbete så att det kommer närmare dina innersta värderingar.
- Låt dig inspireras av en syftesinriktad förebild.
Hopp
Grit bygger på förhoppningen om att vi själva kan skapa oss en bättre framtid genom att anstränga oss. Det handlar om att förklara motgångar på ett optimistiskt sätt, vilket gör att vi blir uthålliga och söker nya utmaningar.
Författarens tre rekommendationer för att lära sig att hoppas:
- Uppdatera föreställningen om intelligens och talang – Studier visar att hjärnan är anpassningsbar och precis som en muskel som blir starkare när man använder den så förändras hjärnan när vi kämpar med en ny utmaning.
- Öva på optimistisk självdialog.
- Be om hjälp – Andras stöttning vid motgångar ger hopp och ork att fortsätta.
Avslutning
Ett uttalande som särskilt fångade mitt intresse gällande ihärdighet är när Will Smith tillfrågades hur han tog sig ända upp i underhållningseliten, han svarade då:
”Du kanske har mer talang än jag, du kanske är smartare än jag, du kanske är sexigare än jag. Du kanske är alla de sakerna. Du överträffar mig i nio kategorier. Men om vi kliver upp på ett löpband ihop kommer två saker att hända: Du kliver av först, eller också kommer jag att dö. Så enkelt är det”.
Föredraget från Angela Duckworth
Liknande tema: Ha ett dynamiskt mindset!
Kategori: Personlig utveckling