Mitt förra jobb
Efter att ha tagit examen från KTH började jag jobba på ett byggföretag. Till en början tyckte jag om jobbet och var glad över att ha fått den. Jag gjorde alltid mitt bästa och tog jobbet seriöst. För mig har det alltid varit viktigt att prestera och utmärka sig, det gällde även under skoltiden. Det grundar sig säkert i att jag har ett stort bekräftelsebehov.
Jag arbetade på byggföretaget i nästan fem år. Under den sista perioden tröttnade jag på det, arbetsuppgifterna blev alltmer tekniska vilket jag ogillade och jag var missnöjd med lönen. Jag kände att jag presterade och ansträngde mig utan att få den uppskattning och den lön som jag förtjänade. Många gånger hade jag lust att gå till chefen och säga upp mig utan att ha fått ett annat jobb.
Mina rädslor
Det fanns saker på mitt förra jobb som jag uppskattade och ville behålla. Till exempel trevliga kollegor, bra chef, flexibel arbetstid, stabilt byggföretag, gym på bottenvåningen . Detta gjorde det svårare att ta steget och byta.
Det som var svårast inför att byta jobb var att jag upplevde att jag hade lagt ner mycket tid och energi på jobbet som vid ett byte skulle ”gå förlorad”. Att jag hade skapat mig ”en plats” som jag inte ville mista. Jag kände också att det skulle vara jobbigt att vara ny på en annan arbetsplats och lära mig ett annat företags system och arbetssätt. Det blir lite som att börja om från ruta ett.
Hur du ska tänka inför att byta jobb
De flesta tankarna som jag hade och som gjorde det svårt för mig att ta tag i saken och söka ett annat jobb grundade sig i rädslor. Jag tror att rädslan hindrar de flesta från att byta jobb, trots att de vill.
Liria Ortiz, legitimerad psykolog och författare klargör i en intervjuartikel att vi är biologiskt konstruerade att ha nära till rädsla, för att snabbt kunna reagera på faror och hinna komma undan. Vidare förklarar hon att hjärnan inte gör skillnad på tänkta eller verkliga hot. Utan kopplar dessa till känslor som vi upplever som sanning.
För att minska rädslan förklarar Ortiz att vi behöver stå ut med ovissheten och acceptera att tillvaron är oviss, vilket gör att vi slutar kämpa emot. Då får hjärnan signaler om att vi inte längre är jagade, och det gör i sin tur att vi känner oss mer trygga.
En annan faktor som gjorde det svårt för mig att söka nytt jobb var att jag behövde anstränga mig, skriva CV, personligt brev, leta jobb, gå på intervjuer etc. Jag orkade inte ägna en del av min fritid åt att göra något så tråkigt som att söka nytt jobb. Jag nämnde detta till en nära vän, att jag vill byta jobb med orkar inte med processen. Då nämnde han ett bra tips om att göra ”en minsta möjlig ansträngning”. Han menade att jag inte behövde ägna många timmar och vara intensiv med jobbsökandet, utan att göra små steg och börja med att söka ett jobb i veckan. Detta gjorde att processen inte kändes lika jobbig som jag initialt tänkte. Jag började med att söka ett jobb i veckan och sedan ökade detta successivt.
Det är värt att försöka
Det nya jobbet som jag har nu är som helhet bättre än det gamla. Det är inget drömjobb men arbetsuppgifterna känns roligare än förra. Jag fick även högre lön och jobbet ligger närmare mitt hem. Ingen av mina rädslor stämde med verkligheten!
Jag anser att man ska göra något åt allt som skaver och förbättra sin tillvaro för att må bättre. Är du missnöjd med ditt nuvarande jobb så sök ett annat. Det är inte säkert att du får ett annat jobb. Det är inte heller säkert att du kommer trivas bättre eller lyckas på det nya jobbet. Men det viktigaste är att inte vara rädd för misslyckanden, utan att anstränga sig och försöka. Det är bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls. Precis som citatet lyder:
“You may be disappointed if you fail, but you are doomed if you don’t try” – Beverly Sills
Liknande tema: Att hitta sitt syfte med livet
Kategori: Vanor/förändring