När jag studerade på KTH jobbade jag extra som studentambassadör. I jobbet ingick att besöka gymnasieskolor och hålla presentation för eleverna om KTH samt besvara deras frågor. Jag deltog också i flera gymnasiemässor. Till vår hjälp hade vi två kommunikationsexperter. Från experterna har jag fått riktigt bra tips för bättre kommunikation! Dessa tips har varit till nytta för mig i många sammanhang vid samtal med andra, här kommer dessa:
1. Våga vara personlig
Människor uppskattar när du delar med dig av personliga erfarenheter och historier. Det visar på att du är genuin och att du värdesätter personen du talar med. Genom att vara personlig får människor större förståelse för det du berättar och du upplevs mer trovärdig.
Jag fick ofta frågan från gymnasieeleverna om matten var svår på KTH. Då utgick jag från personlig erfarenhet och berättade att jag upplevde att det är svårare än gymnasiet eftersom det är snabbare tempo och mer djupgående matte. Jag nämnde också att man kunde få bra hjälp på KTH och förmedlade flera tips som hade hjälpt mig med mattestudierna. Jag märkte att eleverna alltid uppskattade när jag var personlig. De ställde fler frågor och uttryckte tacksamhet.
2. Lyssna och interagera
De flesta människor verkar tycka mer om att prata än att lyssna. Det är inte heller ovanligt att man avbryter den andra i kommunikationen. Att lyssna är en viktig del av en god kommunikation. Det är viktigt att inte avbryta den andra även då det spontant dyker upp något du vill säga.
Ytterligare en aspekt är att interagera på ett bra sätt. När jag höll presentation och eleverna frågade mig om hur många kurser man brukar läsa samtidigt på KTH svarade jag att det är vanligtvis två kurser. Jag ställde sedan frågan till dem och sa: Hur många ämnen läser ni samtidigt just nu? De svarade att det var 6 stycken. Jag tyckte det var många och svarade förvånat: ”Jaha!”. En av kommunikationsexperterna var i klassen och skulle bedöma min presentation och hur jag bemötte elevernas frågor. Han anmärkte på att mitt svar inte visar en ”god interaktion” då det inte är kopplat till det som eleverna sa. Istället menade han att ett bättre svar hade varit: ”6 ämnen! Det var många! Vilka ämnen är det?”.
3. Tänk på kroppsspråket!
Kroppsspråk är en icke-verbal kommunikation som kan vara både medveten och omedveten. Det är en viktig del i kommunikationen som har stor inverkan på hur andra uppfattar dig samt påverkar hur du uppfattar dig själv.
Kommunikationsexperterna betonade att det är viktigt att tänka på sitt kroppsspråk när man talar med andra. Jag fick lära mig att det är viktigt med en stabil och rak kroppshållning, det inger förtroende och självsäkerhet. Dessutom är det av betydelse att hålla ögonkontakt med dem som man talar med. Ytterligare en sak att tänka på är sitt eget ansiktsuttryck när någon ställer en fråga som man själv uppfattar som konstig eller som man tidigare har besvarat. Det gäller då att inte visa det med en irriterad min, utan istället ha ett ”neutralt” ansiktsuttryck och bemöta sådana frågor med ett leende. Det leder till att man upplevs som en trevligare person.
4. Kommentera det utstickande!
Människor kommer alltid att tänka på det som är utstickande. Exempelvis om du har bandage runt armen kommer människor att hela tiden tänka på det och undra kring orsaken. Från kommunikationsexperten fick jag lära mig att det är bättre att direkt kommentera det som är utstickande så slipper människor tänka på det mer. Det blir att man ”dödar” saken. Att kommentera det utstickande visar också på styrka, att du vågar berätta om det och inte hoppas att andra bara ska glömma.
Samma sak gäller om du till exempel råkar tappa din mobil på golvet, kommentera det! Säg till exempel ”typiskt mig, tappar alltid mobilen”. Då kommer människor inte tänka mer på saken då du själv kommenterat det.
Ett väldigt bra exempel är från komikern Shan Atci, han hade gått upp i vikt och redan i början av föreställningen kommenterar han sin viktuppgång och får alla att skratta! Se minut 2:20 i videon:
Kategori: Mänskliga relationer