Introduktion
Igår tittade jag på dokumentärfilmen ”Förlåta det oförlåtliga”. Den handlar om tre personer som har gått igenom traumatiska upplevelser. Mary Johnson från USA som sörjer sin mördade son och möter förövaren. Debra Hocking från Australien blev placerad på ett fosterhem på grund av sin bakgrund och sexuellt utnyttjad dagligen i många år. Kilong Ung från Kambodja överlevde våldet under Röda Khmererna (ett kommunistiskt parti som styrde landet på 70-talet). Han förlorade båda sina föräldrar, 50 släktingar och tvingades arbeta som slav.
Det gemensamma bland alla tre personer är att de lyckats förlåta. Jag rekommenderar filmen starkt! Den är väldigt intressant och gripande! Jag är helt säker på att den inte kommer lämna dig oberörd!
Mina tankar
Filmen fick mig att tänka djupare på förlåtelse, vad innebär den egentligen och varför är den så viktig? Hur har dessa personer egentligen lyckats gå vidare trots det hemska som de varit med om?
Jag har själv känt hat och hållit fast vid ilska mot personer som har sårat mig i det förflutna. Bland annat personer från skoltiden som retades, vissa släktingar som har sagt nedsättande kommentarer, krävande föräldrar som satte alldeles för stor press på mina skolresultat utan större hänsyn till hur jag mådde.
För att lära mig mer om förlåtelse lyssnade jag på poddavsnittet ”The Gift of Forgivness” av doktoranden i psykologi Rick Hanson. Följande är delar från avsnittet som jag tycker är viktiga:
Två typer
Enligt Hanson finns det två typer av förlåtelse.
- Total förlåtelse: Det innebär att du inte längre har några negativa tankar eller känslor kopplade till personen som orsakat dig smärta.
- Befriande förlåtelse: Du kan fortfarande bli upprörd när du tänker på personen och vill aldrig se eller höra personen igen. Men du är inte längre uppslukad av att tänka på personen och har frigjort dig från hämndtankar.
Vad bör hända innan vi kan förlåta?
Det viktigaste är att inte pressa sig till förlåtelse. Det måste ske vid en tid då man känner sig redo. I filmen berättar Mary Johnson vars son blev mördad att förlåtelse är en process, och att det tog henne 12 år att förlåta sin sons mördare.
Ytterligare en viktig aspekt är att fundera och reflektera över det som har hänt. Att gå igenom sina känslor och beskriva för sig själv hur dålig upplevelsen har varit och vilka konsekvenser det har medfört. Även att berätta detta till närstående och till en terapeut är fördelaktigt för att kunna gå vidare.
Varför ska man förlåta?
Att hålla fast vid ilska och ha hämndtankar orsakar psykiskt lidande. Syftet med förlåtelsen är att må bättre. Det är något som man gör för sig själv, inte för någon annan. Det är viktigt att ha i åtanke, att bara för att du förlåter någon så innebär det inte att du har glömt det som har hänt. Inte heller betyder det att du förtjänar det som du utsattes för.
För att tydliggöra att man inte tjänar något på att hålla fast vid ilska hänvisar Hanson till ett ordspråk inom buddismen: ”Att hålla fast vid ilska är som att hålla ett glödande kol i handen med avsikt att slänga den på någon annan; det är du som blir bränd”.
I filmen berättar Kilong Ung från Kambodja att han inte sov en enda natt i 20–30 år utan att ha mardrömmar, att han undrade när livet skulle bli normalt igen. Han insåg att detta var på grund av att han höll fast vid ilskan. Genom förlåtelsen blev han fri och mådde bättre.
Förlåtelse behöver inte betyda att du inte kommer att bli sårad och upprörd nästa gång du tänker på personen. Det är inget magiskt piller som tar bort alla negativa känslor. Men det kommer förbättra din hälsa och göra dig mer tillfredsställd med livet.
Avslutning
Det slog mig verkligen hur dessa tre människor i filmen lyckats förlåta, trots det fruktansvärda som de har varit med om. De har också växt som människor och har mer medkänsla och förståelse för andra. Dessutom har de använt sina upplevelser för att hjälpa andra människor genom att bland annat hålla föreläsningar där de berättar om sina upplevelser. Jag tycker att det är väldigt inspirerande och visar att oavsett vilka svårigheter man har haft, så kan man ta sig igenom det och bli starkare.
Liknande tema: Dina bekymmer är temporära!
Kategori: Psykisk hälsa