Introduktion
Vad är det som avgör hur länge man lever? Hur stor roll spelar gener och livsstil? Detta är ett område som jag tycker är intressant att undersöka. Jag vill veta vilka faktorer som är avgörande för ett långt liv för att tillämpa dessa, för vem vill inte leva ett långt och hälsosamt liv?
I jakten på svaret Iäste jag boken ”The Blue Zones” av Dan Buettner. Författaren har tillsammans med forskare undersökt områden i världen där människor lever längre än genomsnittet och utrett orsakerna bakom det.
Nedanstående text är baserad på boken:
De blåa zonerna
Enligt nya studier avgör generna till 25% hur länge vi lever, resterande 75% är beroende av vår livsstil. De områden där människor lever längst fick namnet de blåa zonerna och är:
- Sardinien i Italien
- Okinawa i Japan
- Bland adventister i Loma Linda i Kalifornien
- Nicoya i Costa Rica

Följande är 5 faktorer som är gemensamma i dem blåa zonerna och som är avgörande för att leva längre:
1. Vardagsmotion
I dessa områden har människor en livsstil som kräver en regelbunden vardagsmotion. Till exempel i Sardinien arbetar de flesta män som herdar, vilket gör att de vandrar långa sträckor. I Okinawa arbetar människor många timmar med trädgårdsarbete. Adventister brukar naturvandra.
2. Att ha syfte med livet
Människor i de blåa zonerna har ett syfte med livet. I Okinawa kallar de det för ”ikigai” och i Nicoya i Costa Rica för ”plan de vida”. Frasen kan översättas till ”Varför jag går upp på morgonen”.
I boken berättas det om Dr. Robert Butler, han har gjort en 11 år lång studie som följde funktionella personer mellan 65-92 år. Slutsatsen av studien var att de som hade ett syfte med livet levde längre och var dessutom skarpare.
3. Avstressning
I Sardinen strömmar människor ut på gatorna runt 17 för att socialisa. Under eftermiddagen brukar människor i Nicoya ta en paus för att vila och umgås med vänner. Medan i Okinawa samlas familjer innan kvällsmat för att socialisera. För adventister fungerar sabbaten på lördag som avstressning, de umgås och fokuserar på gud, deras familjer och naturen.
4. Hälsosam kosthållning
Det gemensamma avseende kosten är att måltiderna är växtbaserade. Människorna äter det som de själva odlar. Exempel på vanliga livsmedel är frukt, grönsaker, bönor och nötter. Kött och processad mat förekommer sällan.
Det dagliga kaloriintaget är begränsad, de äter sällan till full mättnadskänsla. I Okinawa är det genomsnittliga dagsintaget endast 1 900 kcal, i Sardinien ungefär 2 000 kcal.
5. Känsla av tillhörighet
Familjen prioriteras, vilket kännetecknas av starka sociala band mellan personer från olika generationer. Far-och morföräldrar umgås ofta med sina barn och barnbarn. Livet genomsyras av famljeplikt och gemenskap.
De blåa zonerna är också starka religiösa samhällen där människor träffas och deltar i religiösa ceremonier. I Sardinien och Nicoya är de flesta katoliker, i Okinawa har man en blandad religion som betonar förfädersdyrkan. I Loma Linda är människorna adventister.
Föredrag av Dan Buettner
Liknande tema: 9 tips för bättre återhämtning!
Kategori: Välmående