Introduktion
Jag har länge varit fixerad vid hälsosam kost och regelbunden träning. Jag räknar kalorier och tänker mycket på vad jag äter. Att missa ett träningspass skulle få mig att må dåligt. Det finns en rädsla inom mig att förlora den kropp som jag har byggt, därför kan jag aldrig riktigt slappna av och släppa kontrollen på mat och träning.
För att lära mig mer om denna fixering och få ett sundare förhållningssätt till mat och träning har jag läst boken ”När det hälsosamma blir ohälsosamt”. Den är skriven av Evelina Linder som är psykoterapeut och Erika Carlsson som doktorerar inom ätstörningsfältet.
Nedan är intressanta delar som jag vill lyfta från boken:
Vad är ortorexi?
Ortorexi är ett ätproblem som handlar om ett starkt fokus på att äta hälsosamt, ofta även kopplat till ett ökat fokus på en hälsosam kropp och hård träning. Maten kontrolleras främst med tanke på kvalité vilket innebär att välja livsmedel som man upplever är ”hälsosamma”.
Ortorexi handlar i huvudsak om två delar:
- Tvångsmässigt fokus på hälsosamt ätande för att optimera välmåendet vilket ger oflexibla matregler och en ihållande upptagenhet av mat och ätande.
- Fysiskt och psykiskt lidande, stress och begränsad funktion i vardagen inom flera områden.
Vem drabbas av ortorexi och varför?
Ätstörningar kan drabba alla människor av alla kön, viktklasser och etniciteter och inom alla sociala klasser. Det finns däremot vissa faktorer som har en betydande inverkan på om en individ utvecklar ätstörning eller inte.
- Predisponerade faktorer: I förväg bestämda faktorer som gör personen mer mottaglig att utveckla ätstörning, exempelvis genetiska faktorer, individuella personlighetsdrag, kultur, normer.
- Utlösande faktorer: Kriser, trauman, svåra händelser.
- Vidmakthållande faktorer: Ökat fokus på mat, kropp, vikt, träning och hälsa leder till prioriteringar, tankar, känslor och beteenden som vidmakthåller ätproblemet.
Hur vet man om man har en ätstörning?
Ett tydligt tecken på att något har blivit problematiskt är när man själv upplever ett lidande i vardagen eller när tankarna kring maten, kroppen och hälsan går utöver relationer och andra viktiga delar i livet.
Ett annat tecken är när omgivningen börjat reagera. Det är sällan som människor visar oro för sådana saker i onödan.
Hur kan man behandla ortorexi?
Man kan behöva söka vård för att behandla ortorexi. I boken ges ett omfattande behandlingsprogram med strategier. Jag har valt att ta med 4 aspekter från boken som jag upplever är särskilt effektiva för att behandla ortorexi och som jag själv kommer att jobba med:
1. Förändra sättet att värdera dig själv
Ofta är man inte medveten om en obalans i självvärderingssystemet. Övervärdering av mat, kropp, vikt och träning håller fixeringen vid liv. Undersök vilka områden du skulle vilja tog mer utrymme i ditt liv. Exempelvis kärleksrelation, familj, fritidsintresse, samhällsengagemang, kreativitet. Planera in aktiviteter i dessa områden och genomför dem.
2. Förändra ideal och negativ kroppsuppfattning
- Ifrågasätt dina jämförelser, är det rättvist och rimligt att göra de jämförelser utifrån dina förutsättningar?
- Sluta med negativt självprat där du värderar och bedömer din kropp.
- Sluta följ de medier som handlar om kropp, vikt, utseende och dieter eller som förhärligar ätstörningar.
- Använd spegel bara när du verkligen behöver den. Om du börjar granska dig själv kritiskt i spegeln så avbryt detta.
3. Förändra förhållningssätt och regler kring mat
- Inför systematiskt ”förbjuden” mat i din kost. Börja med de maträtter som känns enklast att införa.
- Bryt dina kostregler och inför nya flexibla, exempelvis hur mycket du får äta, när du får äta och inte äta, hur du får äta (ex. måste äta innehållet i viss ordning).
4. Förändra förhållningssätt och regler kring träning
- Bryt dina träningsregler och inför nya flexibla. Det kan vara regler gällande när du ska träna, hur mycket du ska träna, vilken träningsform du ska utöva, hur många övningar du ska göra. Det kan även vara en regel om att du måste träna när du är sjuk eller skadad.
Kategori: Träning