Introduktion
Varför beter sig vissa som de gör? Ibland har jag svårt att förstå mig på andra. Jag vet heller inte hur jag ska hantera besvärliga människor på bästa sätt. För att lära mig nya sociala verktyg läste jag boken ”De sociala superkrafterna” av psykologen och föreläsaren Leif E. Andersson.
Författaren utgår från aktuell psykologisk vetenskap och ger verktyg för hur man ska skapa en bättre relation med andra människor.
Följande är 5 intressanta sociala färdigheter från boken som jag upplever är särskilt intressanta och viktiga.
1. Säg det eller glöm det
Alla uppfattar världen på sitt unika sätt. Många förväntar sig att deras partner eller chef ska vara tankeläsare. Andra kan inte läsa dina tankar. Om det är ett beteende som du stör dig på hos den andra så antingen tar du upp det med personen eller glömmer det.
Om du stör dig på att Åsa ofta missar deadlines får du inte bara sluta be henne om hjälp. Du behöver först berätta att du stör dig på hennes förseningar så att hon får en chans att förklara sig och ändra beteende.
Det kan vara svårt att ta upp saken direkt med personen, ibland är det bättre att vänta tills man lugnat ner sig.
”Säg det eller glöm det” är ett val, det är upp till dig om du tycker att det är bättre att säga än att glömma. Men har du inte berättat för någon att du stör dig på hens beteende får du inte låta det påverka er relation. Det är inte rättvist mot den andra.
2. Etablera en relation först, resultat sedan
Ett problem i sociala miljöer är att många inte känner sig sedda. Man betraktar andra som resurser eller funktioner som flyttas runt. Alla vill bli sedda. Det är viktigt att se människan vilket vi lätt glömmer i professionella sammanhang.
Visst är det personalens uppgift att hjälpa dig som kund. Men du får bättre hjälp om du etablerar en relation först så att personen känner sig sedd. När du till exempel handlar mat, ta ögonkontakt med kassören, le och hälsa så kommer du få bättre service.
På jobbet missar vi ibland att etablera en bra relation innan vi ber om hjälp eller ställer krav på kollegan. Du upplevs som en trevligare person om du tar dig tid att småprata lite innan du ber kollegan om något.
Detta gäller också dem flesta kunder som du möter, först och främst vill de bli sedda, få berätta om sina problem eller behov. Om kunden upplever dåligt bemötande spelar det ingen roll att du har gjort perfekt service, den upplevs ändå som sämre.
3. Utgå ifrån hur andra ser världen
Tänk på en person som du har stört dig på eller haft konflikt med. Försök sedan att hitta minst fem förklaringar till varför personen betedde sig på det viset. Detta är att öva på perspektivtagande, att försöka se saken ur lite olika perspektiv.
Författaren berättar om en chef som gjorde övningen, innan övningen hade hon sett det som styrka att hon snabbt kunde bedöma andra människor. Hon hade satt etiketten ”typisk lantis” på en person som hon störde sig på. Efter att ha gjort övningen hade hon fått en tankeställare och insåg att hon hade för vana döma andra människor direkt utan att ge dem en chans.
Ett vanligt fel vi gör när vi försöker förstå andra är att vi utgår från oss själva och våra erfarenheter. Grunden i perspektivtagande är att utgå från hur andra ser världen. Du behöver inte hålla med, men du behöver förstå den andra innan du dömer och agerar. Om du utgår från att andra gör så gott de kan i varje situation får du ett annat förhållningssätt. Du blir inte lika irriterad och kommer längre om du möter den andra med ”vad hände, hur blev det så?” än om du ifrågasätter och anklagar den andra för saker.
4. Fokusera på människors beteende, inte egenskaper
Människors egenskaper är inte intressanta. Det är vad de gör som ger resultat eller ställer till problem, inte hur de är. Att en person är otrevlig är inget problem för dig om personen alltid är trevlig när ni träffas. I umgänge med andra är det därför bäst att fokusera på beteenden.
Om din chef säger ”du måste skärpa dig och bli mer ordningsam” förstår du antagligen inte vad det syftar på. Om hen skulle istället säga: ”Du ska sätta korrekta etiketter på dina pärmar så att andra medarbetare kan hitta rätt pärm även när du är borta” blir det tydligare. Det blir alltid tydligare om du lär dig att se och kommentera beteendet istället för egenskaper.
Som förälder är det viktigt att undvika att ge barn egenskaper och istället prata om deras beteenden. Barn är inte slarviga, däremot kanske de ofta glömmer att hänga upp jackan på kroken. Försök också lära barnet att låta bli att ge sig själv eller vänner egenskaper. Fokusera istället på beteendet, om barnet säger att kompisen är elak kan du fråga: ”Vad gjorde kompisen som du tyckte var elakt”.
5. Var bekräftande när du träffar nya människor
Bekräftelse är en viktig social färdighet. Det behövs fler positiva kommentarer för att kompensera en negativ kommentar. Olika studier ger olika resultat från 5:1 till 12:1. En negativ kommentar väger alltså lika tungt för en person som fem till tolv positiva.
När du träffar nya människor, var bekräftande i början för då skapar du en bra relation. Senare kan du kanske ge konstruktiv feedback om det är nödvändigt. Det är svårare att ta till sig kritik från en person som bara brukar uppmärksamma negativa beteenden och inte bekräfta när man gjort något bra. När man skapat en god relation genom att bekräfta bra beteenden tas kritik emot på ett annat sätt. Ta dig inte rätten att kritisera någon innan du bekräftat minst fem gånger.
Vissa har lärt sig att man ska säga något positivt före och efter när man ger kritik. Glöm det! När du behöver kritisera någon ska du inte blanda ihop det med beröm.
Kategori: Mänskliga relationer