En lärdom från en ex-munk!
Under helgen lyssnade jag på ett riktigt bra avsnitt av framgångspodden! Avsnittet är en intervju med ex-munken Björn Lindeblad. Björn läste på handelshögskolan i Stockholm och när han var endast 25 år gammal var han ekonomichef för ett industribolag. Dock lämnade han sitt liv i Sverige och levde 17 år som munk i Thailand!
Det fanns mycket som är bra i avsnittet, Björn talade bland annat om visdom, lycka och tankar. Men det som jag främst tog med mig var Björns svar på frågan vad han värdesätter mer än något annat efter alla dessa år som munk. Hans svar var: ”Att jag inte längre tror på allt jag tänker”. Vidare förklarade han att: ”När man kan ta sina egna tankar med en nypa salt och lite humor då är man mycket mindre benägen att skapa bekymmer för sig själv och andra”.
Detta var en tankeställare för mig. Jag började reflektera över situationer där jag har haft en stark tro på en tanke men där verkligheten inte alls stämde med tanken. Jag förundras över hur en stark tro på något, som man upplever som sanning, kan visa sig vara helt felaktig.
Situationer där mina tanker inte stämde
Det är många saker som jag har haft en stark tanke kring men där tanken inte stämde med verkligheten. Det gäller både positiva och negativa tankar. Nedan är några exempel:
Tanke: Jag kommer inte klara av uppkörningen i Södertälje då jag inte har övningskört där innan. Jag har misslyckats med uppkörningen fyra gånger tidigare i Farsta där jag hade övningskört mycket.
Verkligheten: Jag klarade uppkörningen i Södertälje.
Tanke: Jag kommer få det sökta jobbet på konsultbolaget eftersom jag har genomgått hela rekryteringsprocessen: Tre intervjuer, tester, referenser, diskuterat lön mm. Chefen hade tydligt uttryckt intresse att de vill ha mig. Nu återstår bara ett formellt jobberbjudande.
Verkligheten: Jag fick inget jobberbjudande.
Tanke: Jag kommer inte trivas på den kurdiska nyårsfesten (Newroz), eftersom jag känner knappt någon där och kan inte dansa kurdisk dans. Miljön kommer vara konstig och främmande för mig.
Verkligheten: Jag hade väldigt roligt, det var en ny upplevelse! Det var inte så läskigt att dansa som jag hade tänkt (hur det gick med dansen är en annan historia ).
Tanke: Om jag anstränger mig och gör mitt bästa på jobbet kommer jag att utvecklas karriärmässigt och få en bra löneutveckling. Jag kommer bli en ”betydelsefull” person i företaget.
Verkligheten: Efter nästan 5 år hade jag inte utvecklats karriärmässigt i närheten av vad jag tänkte. Löneutvecklingen var betydligt sämre än vad jag hade tänkt mig. Jag blev inte en ”betydelsefull” person i företaget.
Så hur kommer det sig att en tanke kan upplevas som sanning?
Forskning visar– Hjärnan skiljer inte på fantasi och verklighet!
Författaren och forskaren inom organisk kemi David R. Hamilton har gjort en undersökning för att ta reda på om hjärnan kan skilja på det som är verklighet och fantasi.
Volontärer ombads att spela en enkel sekvens av pianotoner varje dag under fem dagar i rad. Deras hjärnor skannades varje dag i området som är anslutet till fingermusklerna. En annan grupp av volontärer ombads att föreställa sig att de spelar noterna istället, deras hjärnor skannades också.
Resultatet av skanningen visade att förändringarna i hjärnan hos dem som föreställde sig att spela piano var densamma som hos dem som faktiskt spelade piano. Undersökningen visade alltså att hjärnan inte alltid kan skilja på det som är verkligt och imaginärt.
Hamilton förklarar att detta innebär att då man föreställer sig en fara, så sker samma kemiska process i hjärnan (producering av kortisol och adrenalin) som om faran var verklig.
Hur ska man tänka?
Jag tycker det är viktigt att du är medveten om att dina tankar inte behöver överensstämma med vad verkligheten blir. Även om tanken upplevs övertygande och känslan stark. Det kan gälla allt möjligt i livet: Relationer, jobb, utbildning, resor, affärsidéer. Du kanske tänker att du aldrig kommer få ett visst jobb då det är hård konkurrens. Eller att du inte kommer trivas på festen som du är bjuden till. När du får sådana tankar är det viktigt att stanna upp och ifrågasätta dessa samt inse att det inte behöver bli som du tänker. Precis som ex-munken Björn Lindeblad nämnde: Tro inte på allt du tänker!
Jag tror att våra tankar hindrar oss många gånger från att utvecklas och våga göra saker. Vi lyssnar säkerligen för mycket på orostankar och upplever dessa som sanning. Detta visade ovannämnda undersökning, att hjärnan inte alltid skiljer på verklighet och fantasi.
Det kan också hända att man tror starkt på en positiv tanke men verkligheten blir sämre. Vilket kan leda till att man blir uppskakad och besviken. Därför tycker jag inte att det är fördelaktigt att helt undertrycka negativa tankar. Jag tror att en negativ tanke kan fylla ett bra syfte. Den kan göra dig bättre förberedd på motgångar och besvikelser, den rustar dig för att bättre hantera utmaningar. Så ha negativa tankar, men låt inte den negativa tanken övervinna den positiva. För då kommer det att hindra din utveckling och vilja att göra saker. Låt den negativa tanken finnas i begränsad omfattning, och välj att agera utifrån den positiva, för det gynnar dig bättre.
Slutligen, kom ihåg att oavsett vilken typ av tanke du har, om den är positiv eller negativ, så är det bara en tanke. Verkligheten blir inte alltid som du tänker!
Liknande tema: Har du ett svart-vit tänkande?
Kategori: Psykisk hälsa