Efter examen
Jag läste till civilingenjör på KTH och tog examen 2014. Efter det började jag jobba på ett byggföretag. Egentligen hade jag många bra saker i livet: Jobb, eget boende, familj, vänner, bra hälsa etc. Om någon hade träffat mig skulle säkert den personen tänka och tro att jag är lycklig. Efter flera års studier var jag äntligen klar och hade fått mitt första jobb efter examen. Jag tyckte själv att jag borde vara lycklig och må bra. Men verkligheten var något annat på grund av pressen från jobbet.
Pressen på jobbet
Under de första åren på jobbet kände jag ständig press att prestera och leverera. Jag kunde aldrig riktigt njuta av livet. För mig var det viktigt att utvecklas snabbt och bli en viktig person i företaget. En som kan mycket och som andra vänder sig till vid svåra frågor. Jag ville också nå en högre position snabbt och frågade vissa av cheferna hur länge de hade jobbat på företaget, samt vad de ansåg är viktiga aspekter för att nå en chefsposition.
Jag minns också en av de första uppgifterna jag fick. Det var att utifrån ritningar summera antalet garderober, linneskåp och städskåp i ett bostadsprojekt. Det var ungefär 30 ritningar där varje ritning visade en våning. Jag var väldigt rädd att göra fel och ville leverera, så jag räknade ihop antalet och gjorde om processen tre gånger till för att vara säker! Om jag inte gjorde arbetsuppgifterna rätt så var det en katastrof, då ansåg jag att jag var värdelös. Jag oroade mig också över nya arbetsuppgifter, skulle jag klara av dessa? Hur svåra kommer de att vara?
När jag fick konstruktiv kritik från min chef så gjorde det ont och jag tog det på största allvar. En kritik som jag fick från chefen gällde problemlösning. Chefen menade att min problemlösning behöver förbättras då han tyckte att när jag löser en uppgift så tänker jag inte på hur det påverkar kunden, utan tänker enbart på tekniska och ekonomiska aspekter. Även om kritiken var rättfärdig blev jag väldigt sur och ältade detta i flera dagar efteråt.
Det blev aldrig som jag trodde
Det blev aldrig som jag hade tänkt mig. Efter att ha ansträngt mig och jobbat i nästan fem år på företaget hade jag inte fått en bra löneutveckling, jag hade inte heller nått en särskilt högre position och arbetsuppgifterna blev bara tråkigare. Jag blev inte en ”viktig” person i företaget som jag hade tänkt. Jag kände att jag ville byta jobb vilket jag till slut gjorde.
Tillbakablick
När jag tittar tillbaka på den perioden inser jag att jag till stor del inte mådde bra psykiskt. Huvudsakligen berodde detta på höga prestationskrav samt att jag kopplade min lycka med att åstadkomma karriärmässiga mål. Det hela grundade sig säkert i strävan efter bekräftelse från andra samt press från familj och omgivningen att lyckas. Jag tyckte aldrig att arbetsuppgifterna var roliga eller att jag ville lära mig mer, utan ansträngde mig främst för att få högre lön och status.
Vad vill jag säga med detta inlägg?
Vad jag vill förmedla är att det är onödigt att ta jobbet på så stort allvar, det är inte värt att låta det vara så känsloladdat och påverka ditt välmående. Oavsett om du utvecklas och når dina karriärmässiga mål eller inte. Jag menar inte att du inte ska leverera och göra ditt bästa, utan det handlar om att ha en sundare inställning, att ta lättare på saker gällande jobbet. Jag tycker också det missgynnar dig om du kopplar din lycka med prestationer, att du inte tillåter dig att känna glädje och tillfredsställelse förrän du uppnår vissa mål.
För att må bättre och minska prestationskraven gäller det att ifrågasätta sina tankar och föreställningar. Är det verkligen katastrof om jag misslyckas? Varför vill jag nå en högre status så snabbt? Är det inte för bekräftelse och beröm av andra? En annan viktig aspekt är att minska dina prestationskrav, allt du gör och levererar behöver inte vara perfekt hela tiden. Låt inte heller dina prestationer definiera ditt värde, du är precis lika fin, viktig och värdefull oavsett dina prestationer.
Slutligen, även om det känns logiskt och rättvist att om du anstränger dig och levererar på topp så borde du uppnå vissa karriärmässiga mål så behöver det inte bli så. Jag trodde verkligen att jag skulle få en bättre löneutveckling och en högre position i mitt förra jobb vilket inte blev fallet. Det är viktigt att du har med dig detta för att vara förberedd och lättare kunna hantera motgångar och besvikelser. Ansträng dig och gör ditt bästa, men ha i åtanke att livet är sällan rättvist och det blir inte alltid som du hade tänkt dig.
Liknande tema: Att byta jobb
Kategori: Psykisk hälsa