De första åren
När jag började gymma under högskoletiden för 10 år sedan handlade allt om att bli större. Jag var alltid smalare än mina jämnåriga under grundskolan och gymnasiet. Det inverkade negativt på mitt självförtroende, jag kände att jag inte var tillräcklig, att jag ”bör” vara större och ha mer muskler.
Efter ett par års träning hade jag gått från att vara smal till att vara kraftigt byggd. Många i min omgivning anmärkte att jag hade blivit ”biffigare”, det kändes väldigt kul att få dessa komplimanger.
Efter en period kände jag att det var dags att deffa, jag låg på en hög fettprocent och ville ha mer definierade muskler. Under ungefär tre månader utförde jag en deff. På den tiden hade jag inte så mycket kunskaper och erfarenhet kring hur man deffar på bästa sätt. Jag minskade andelen fett men förlorade också för mycket muskelmassa. Perioden efter det strävade jag därför efter att bygga tillbaka muskler som jag hade tappat. Vilket jag lyckades med utan att ligga på en hög fettprocent.
Sedan följde en tid då jag fokuserade på att få bättre symmetri och proportioner. De flesta perioder av min träning handlade alltså om att uppfylla utseendemässiga mål, att bulka, deffa, få bättre proportioner etc. Syftet med detta var i huvudsak att få bekräftelse och uppskattning från andra.
Mitt syfte med träningen nu
Under de sista tre åren har jag fokuserat mer på att utmana mig själv på gymmet. Bland annat genom att sätta utmanande men realistiska mål. Jag känner att sådana utmaningar stärker min disciplin, tålamod och självförtroende samt utvecklar mig både i träningen och livet allmänt.
Jag tränar också för jag tänker att det är bra för min mentala och fysiska hälsa, att det hjälper mig att må bättre och minskar stress och risk för depression. Mitt huvudsyfte med min träning har alltså förändras under de sista åren. Jag bryr mig fortfarande om hur kroppen ser ut och har perioder där jag bulkar och deffar. Jag skulle ljuga om jag skulle säga att bekräftelse inte alls spelar roll. Men det som gör att jag håller igång med träningen är andra aspekter än enbart strävan efter bekräftelse. Det är framförallt utmaningar i sig och hälsoaspekter kopplade till träningen som motiverar mig och gör att jag håller igång.
Identifiera varför du gymmar!
Jag tycker det är viktigt att du identifierar varför du gymmar, vad syftet är bakom det. Det gör att du kommer ha större motivation och enklare att hålla igång.
Att identifiera varför du gymmar kan också hjälpa dig att anpassa träningen så att det gynnar det som du egentligen strävar efter. Kanske kommer du fram till att du har ambitioner att tävla inom kroppsbyggning, och då behöver du antagligen träna hårdare och mer seriöst. Kanske kommer du fram till att du enbart söker bekräftelse, och att du egentligen inte alls tycker om att gymma. Då kan det vara smart att söka bekräftelsen på ett annat sätt, genom att utvecklas inom något du tycker om. Det kan också vara genom sociala sammanhang. Att satsa på sociala relationer och stärka sitt band med familj och vänner gör att du blir sedd och omtyckt. Det kan ge dig den bekräftelse som du söker.
Att jag har fortsatt gymma sista tiden anser jag beror mycket på att jag har hittat en djupare mening med det. Jag tror att de flesta efter flera års träning uppfyller sina utseendemässiga mål. Dessutom blir oftast inte den utseendemässiga förändringen lika stor som de första åren. Det gäller då att hitta en djupare mening med sin träning för att hålla igång och tycka det är roligt.
I sin bok “The Motivated Brain” skriver psykologiforskaren Helle Bundgaard att forskning visar att de mål som ger människor störst energi och motivation är de som har en personlig mening eller som är kopplade till ett större syfte.
Vidare skriver Bundgaard att människor som bara är målstyrda är ofta extremt handlingsorienterade och blir rastlösa om de inte har många saker på gång samtidigt. De kan ha allt de kan önska sig, men de kan fortfarande inte helt identifiera varför de lider av denna rastlöshet. De känner bara att något ska vara annorlunda. Att identifiera ett syfte gör det möjligt för oss att uppleva äkta inre motivation, vilket ger oss en känsla av tillfredsställelse.
Liknande tema:
Mindset tips för träning!
5 tips för träningsmotivation!
Kategori: Träning