Introduktion
Under större delen av mitt liv har jag trott att ens personlighet är genetiskt bestämd, att det inte går att ändra sina egenskaper, utan man är på ett visst förutbestämt sätt. Antingen är man blyg eller utåtriktad, sportig eller osportig, modig eller feg.
Genom åren har min föreställning motbevisats, jag har sett andra i min omgivning förändra sina egenskaper. Själv tycker jag att jag har förändrats bland annat genom att jag har blivit mer positiv och vågar utmana mig själv i högre grad.
Hemligheten till förändring ligger i ens mindset! Följande text är baserad på boken ”Mindset : Du blir vad du tänker” av professorn i psykologi Carol S. Dweck.
Varför är mindset viktigt?
Forskning som Dweck har gjort i 20 år visar att mindset, alltså den uppfattning man har om sig själv påverkar sättet som man lever på. Ett dynamiskt mindset är avgörande för om man blir den person man vill vara och uppnår sina mål i livet.
Statiskt och dynamiskt mindset
Ett statiskt mindset innebär att tro att ens egenskaper är fasta och permanenta, att det inte går att förändra sina egenskaper, att man från födseln har en viss oföränderlig mängd av förmåga och en viss typ av personlighet.
Ett dynamiskt mindset innebär att man tror att man kan förändra sina egenskaper, att ens verkliga potential är okänd. Det innebär inte att människor med sådant mindset tror att de kan bli vad som helst. Att man med hård ansträngning kan bli som Einstein eller Mozart. Men de tror att det är omöjligt att förutse vad man är kapabel att uppnå genom hårt jobb och ansträngning.
Dwerk förklarar att ett dynamiskt mindset inte bara handlar om ansträngning, utan även om att prova nya strategier när de som man har testat inte fungerar. Att en del av ett sådant mindset är också att be andra om hjälp eller synpunkter när det behövs.
Illustrationen nedan visar skillnaden mellan dessa två mindset:
Människor kan naturligtvis ha olika mindset i olika situationer och det finns nyanser mellan dessa två.
Exempel – Statiskt v.s. dynamiskt mindset
Författaren beskriver ett scenario där du har haft en riktigt dålig dag. Du har fått ett dåligt betyg på en kurs samt parkeringsböter. Sedan har du ringt din bästa vän för att prata om detta som har hänt dig men din väns svar var inte tillräckligt stöttande.
När Dwerk frågade människor med statiskt mindset kring hur de skulle känna vid en sådan situation svarade dessa: ”Jag skulle känna mig värdelös och dum- att alla är bättre än jag”, ”Livet är så orättvist och det lönar sig inte att anstränga sig”, ”Jag är den mest otursförföljda människan på jorden”.
Då människor med dynamiskt mindset tillfrågades kring hur de skulle tänka vid en sådan situation fick Dwerk svar som: ”Jag måste anstränga mig mer på lektionerna, tänka mig för när jag parkerar bilen och fundera över om min vän hade en dålig dag”, ”Jag skulle börja fundera på att plugga mer eller studera på ett annat sätt inför nästa prov i det ämnet, betala böterna och reda ut sakerna med min bästa vän nästa gång vi talas vid”.
Ett statiskt mindset gör att du intalar dig om en verklighet där du inte längre behöver anstränga dig eller erkänna för dig själv dina brister. Du skyller saker på till exempel otur. Ett dynamiskt mindset kräver mer, det kräver att du erkänner jobbiga saker för dig själv, samt att du anstränger dig mer vilket är jobbigt. Därför väljer de flesta att tänka utifrån ett statiskt mindset, det är bekvämare.
Dynamiskt mindset förändrar synen på misslyckande
Människor som tror på fasta oföränderliga egenskaper är mycket angelägna om att lyckas och påverkas väldigt negativt vid misslyckande. Detta eftersom de tror att de har fasta egenskaper, en viss mängd av intelligens och förmåga, då vill de visa att de har stora doser av dessa. Sådana personer vill ej känna sig otillräckliga då de ser på sina egenskaper som grundläggande karaktärsdrag.
En intressant undersökning som Dwerk och hennes kollegor utförde på studenternas mindset visade att studenter med statiskt mindset hade högre nivåer av depression. Analyserna visade att det berodde på att de tänkte för mycket på sina problem och motgångar. Att de tolkade dessa motgångar som ett tecken på att de är inkompetenta och ovärdiga.
Vägen till ett dynamiskt mindset
I boken beskriver Dwerk 4 steg till vägen mot ett dynamiskt mindset:
1. Acceptera att du har ett statiskt mindset
Ingen är helt utan det, alla människor har en blandning av dynamiskt och statiskt mindset. Att acceptera att du har statiskt mindset gör att du tror att ett sådant finns hos dig och därmed kan du börja förändra det.
2. Identifiera vilka situationer som utlöser statiskt mindset
Det gäller att tänka i vilka situationer som ditt statiska mindset utlöses. Är det vid misslyckanden? Kritik? Inför nya svåra utmaningar? I relationer med andra? Är det när du kämpar länge med något och hamnar hela tiden i återvändsgränder?
3. Vad säger ditt statiska mindset?
Dwerk förespråkar i sin bok att man ska ge sitt statiska mindset-drag ett namn! Hon nämner ett exempel om en toppchef inom finans som kallade sitt statiska drag för Duane. Utifrån detta ska man enligt Dwerk identifiera vad denna Duane säger till dig, vad får den dig att tänka, känna och göra?
4. Träna på att övergå till dynamiskt mindset
Enligt Dwerk ska man ta med Duane på sin resa och vara på sin vakt när det dyker upp. När Duane dyker upp ska man inte trycka undan och jaga bort det. Utan låta det framföra sitt budskap. Duane kommer dyka upp vid motgångar och säga till dig att stanna, att du inte har vad som krävs och kommer misslyckas. Tacka för förslaget och berätta för Duane varför du vill fortsätta och be det följa med dig på resan mot ett dynamiskt mindset.
Föredrag från Carol Dwerk
Ett intressant föredrag om kraften i att tro att man kan förbättras:
Kategori: Självförtroende